Més municipis, més quilòmetres i una festa prèvia, novetats de la cinquena OnCodines Trail

El repte esportiu i solidari té l’objectiu de superar els 200.000 euros de donatiu que l’edició passada es van aconseguir per a Oncovallès, la Fundació Guttmann i la fundació d’oncologia infantil Enriqueta Vilavecchia

La meta de l'OnCodines Trail de l'any passat, a Sant Feliu de Codines
La meta de l'OnCodines Trail de l'any passat, a Sant Feliu de Codines | Cedida
Redacció
30 de setembre de 2024, 12:41
Actualitzat: 12:53h

L’OnCodines Trail 2025 s’ha presentat aquest divendres al TAP de Bigues i Riells del Fai amb diverses novetats relacionades amb el cinquè aniversari de la prova esportiva solidàriaque es farà el 5 d’abril de 2025. L’acte de presentació ha comptat amb representants polítics de tots els municipis per on transcorrerà la prova i amb representants de les tres entitats beneficiàries: Oncovallès, la Fundació Guttmann i la Fundació d’oncologia infantil Enriqueta Villavecchia. 

La prova tindrà sortida aquest any de Caldes de Montbui, concretament de l’emblemàtica plaça de la Font del Lleó, i arribada a Sant Feliu de Codines i comptarà amb tres recorreguts de 50, 70 i 83 quilòmetres en diversos municipis del Vallès Oriental, el Moianès, el Vallès Occidental i Osona. El repte continua creixent i incorpora, per primer cop el municipi de Castellcir (Moianès) i ja suma 15 municipis implicats. Malgrat els canvis de recorregut, l’essència de la prova es manté intacta des del primer dia i té un doble objectiu: d’una banda, el repte esportiu de completar el recorregut i, de l’altra, aconseguir el donatiu mínim per equip que es destina íntegrament a les tres entitats beneficiàries.

El director de l’OnCodines Trail, Lluís Vilalta, ha mostrat la seva satisfacció per la incorporació de nous municipis al repte i l’objectiu de superar els 200.000 euros per a les tres fundacions que es van recaptar l’any passat. Jordi Franquesa, codirector del repte, ha explicat un canvi en els donatius d’aquest any: els equips de quatre persones han de recaptar un mínim de 500 euros i els de sis persones, un mínim de 700. Les donacions es destinen íntegrament a les fundacions beneficiàries. Franquesa ha subratllat que gràcies a les aportacions de les institucions i les empreses patrocinadores la prova és sostenible econòmicament i això evita que els participants hagin de pagar inscripció, com feien els primers anys. D’aquesta manera, els equips es poden centrar només en recaptar el donatiu.  

Tres recorreguts amb més quilòmetres

El recorregut de l’OnCodines 2025 és encara menys urbà que l’edició anterior que ja va fer un gir cap a la muntanya i transcorre per pistes, senders i corriols entre Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines. 

  • 🔴 S - Recorregut caminant. 50 Km. i 1.800 metres de desnivell.

Surt de Caldes de Montbui i passa pel Castell de Montbui, Santa 

Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla, la Garriga, el Figaró, Sant Miquel del Fai i retorna a Sant Feliu de Codines.

  • 🟢 M - Recorregut caminant, corrent o combinant caminar i córrer. 70 Km. i 2.160 metres de desnivell.

Comparteix el traçat de l’S fins al Figaró i allà s’enfila cap als Cingles 

per continuar cap a Sant Miquel Sesperxes, Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze de Safaja i Granera.

  • 🔵 L - Recorregut corrent. 83 Km i 3.100 metres de desnivell. 

Fins a l’Ametlla té le mateix recorregut que l’S i allà es desvia per pujar 

Puiggraciós abans d’arribar a la Garriga. Tot seguit continua cap a Figaró i Sant Miquel Sesperxes, com el traçat M, amb la diferència que a Castellterçol es desvia cap a Gallifa per tornar cap a Sant Feliu de Codines havent coronat Sant Sadurní.

El traçat tampoc recorre aquest any els municipis de Canovelles, les Franqueses del Vallès i Granollers però tots tres consistoris continuen donant suport al repte i acolliran altres activitats relacionades amb l’OnCodines com un entrenament.

Per tal de minimitzar l’impacte al medi ambient, per primera vegada, els recorreguts no estaran marcats amb cintes sinó que els equips rebran els recorreguts amb Wikiloc.

Inscripcions obertesi dues modalitats d’equips

Les inscripcions es poden fer a partir del 28 de setembre de 2024. L’acollida de la prova és tal que a les 00.15 de la nit ja hi havia 15 equips inscrits.

Aquesta edició comptarà amb dues modalitat d’equip: fins a 6 persones (com en totes les edicions anteriors) i la novetat, equips de fins a 4 persones.

  • Equips de fins a 6 persones: un mínim de 3 han d’estar en marxa. Donatiu mínim per equip de 700 euros.

  • Equips de fins a 4 persones: un mínim de 2 persones han d’estar en marxa. Donatiu mínim per equip de 500 euros. 

Els membres dels equips poden fer relleus als espais de canvi dels avituallaments. 

En aquesta ocasió, no cal identificar el conductor del cotxe de suport dels equips.

Les inscripcions són gratuïtes i es poden al web www.oncodinestrail.cat.

En 48 hores s’han arribat a registrar 40 equips.

La prèvia: una festa per celebrar la cinquena edició

L’OnCodines d’aquest any serà la cinquena i per tal de celebrar aquest cinquè aniversari la setmana abans, el 29 de març de 2025, es farà una festa solidària a Sant Feliu de Codines amb l’orquestra Maribel. 

Una de les grans novetats de l’edició és la incorporació d’un entrenament de 50 quilòmetres entre Sant Feliu de Codines i Montserrat. Serà un entrenament per equips de 50 quilòmetres i en el qual hi podran participar els primers 50 equips que hagin assolit la totalitat del donatiu. L’entrenament es farà el 15 de març.

Tercera edició de ‘La Petita OnCodines’ 

La Petita OnCodines, la prova adaptada als més petits, arribarà a la terceraedició el 8 de març de 2024. En aquest cas, els equips estan formats per un mínim de 3 participants i un màxim de 6. També funciona per relleus i hi han d’haver un mínim de tres persones en marxa en cada un dels relleus. 

Els equips, formats per infants d’entre 7 i 15 anys, han de completar un recorregut circular de 20 quilòmetres caminant o 25 corrent, de Sant Feliu a Sant Quirze Safaja. Cada equip, a més, ha de fer una aportació sense que hi hagi un mínim requerit.

La Petita OnCodines és una activitat inclusiva i adaptada i tornarà a comptar amb un tram adaptat perquè el puguin fer tots els infants independentment de les seves condicions físiques. 

La Petita incorpora, per primer cop, una categoria familiar per a infants de 0 a 7 anys que podran fer el recorregut amb els seus pares. En aquest cas, el traçat serà d’una distància molt inferior al dels equips de La Petita.