REPORTATGE

Racisme immobiliari: «Quan senten els cognoms ens pengen o ens deixen de contestar»

El Sindicat d'Habitatge de Granollers viu de prop la dura realitat dels immigrants que no poden accedir a un lloguer

Una assemblea recent organitzada pel Sindicat d'Habitatge de Granollers
Una assemblea recent organitzada pel Sindicat d'Habitatge de Granollers | Cedida
18 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:54h

Aviat farà un any que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) es va convertir en el Sindicat d'Habitatge de Granollers. Un canvi que havia de servir per adaptar l'entitat als canvis produïts des de la ja llunyana crisi financera de 2008. En aquests primers mesos de vida el Sindicat continua fent accions per evitar desnonaments, però també ha posat l'èmfasi en la lluita contra els elevats preus dels lloguers i les dificultats d'accés a l'habitatge de la població immigrant.

Amb seu a la Malgirbada, on cada dilluns a a la tarda celebren una assemblea, el Sindicat treballa per donar resposta a diferents problemàtiques. "Tenim persones immigrades amb dificultats a l'hora d'accedir a un contracte, joves amb problemes econòmics que no poden pagar un habitatge i llogaters que afronten pujades que no poden assumir", explica Adrià Vilches, un membre del Sindicat.

La situació de molts migrants és el que més crida l'atenció. L'elevat preu dels lloguers se suma al "racisme rendista", explica Vilches, que fa que una persona "que es diu Mohamed o Fàtima" tingui molts problemes per trobar pis. "Automàticament les agències immobiliàries i els propietaris desapareixen", diu. NacióGranollers ha pogut parlar amb una empresa de la ciutat que ha viscut aquest fenomen en primera persona. Sense voler-se identificar, un dels responsables explica la dificultat per trobar un pis de lloguer per a un treballador d'origen marroquí.

"Automàticament les agències immobiliàries i els propietaris desapareixen"

adrià vilches, membre sindicat d'habitatge de granollers

L'empleat vivia a l'Hospitalet de Llobregat, però se li havia acabat el contracte de lloguer, "de manera que l'hem ajudat a trobar un habitatge per a ell i la seva família a prop de Granollers", diu l'empresari. "Hem volgut parlar amb les immobiliàries per donar una garantia", afirma, ja que tenia moltes dificultats per trobar un pis. Tot i això, assegura que han trobat "moltes reticències, i això que es tracta d'una persona amb un bon sou i un comportament excel·lent".

Un altre exemple el dona la Sara Fatouhi de 20 anys, nascuda a Granollers i filla de pares marroquins. Això ha fet que visqui de prop aquest "racisme sistèmic", com ella mateixa el defineix. "Fa poc he hagut de buscar un pis pels meus tiets", diu. "Quan senten els noms o cognoms ens pengen o ens deixen de contestar", lamenta la Sara. Ella té un català amb un accent més que excel·lent, de manera que moltes vegades els seus pares li demanen que contesti ella al telèfon, però ni així és suficient per trencar aquesta barrera de desconfiança amb els propietaris de pisos.

Una acció del Sindicat d'Habitatge de Granollers per evitar un desnonament. Foto: cedida
Una acció del Sindicat d'Habitatge de Granollers per evitar un desnonament. Foto: cedida


Al Sindicat d'Habitatge de Granollers estan acostumats a aquest fet. Els propietaris, explica Adrià Vilches, "no firmen aquests contractes de lloguer amb els treballadors migrants, cosa que accentua encara més la situació de dificultat d'accés a l'habitatge". A més "es troben que no disposen de papers i per aquesta raó hi ha molts drets que no tenen garantits", recorda. El portaveu del Sindicat també explica que "hi ha moltes dificultats perquè els serveis socials dels ajuntaments portin a terme les mesures mínimes com ara empadronar-los". "Han d'estar constantment barallant-se amb l'administració", assegura.

Des del Sindicat no es dubta a assenyalar "molts governs del PSC que posen traves perquè aquests migrants adquireixin un mínim acompanyament". En el cas dels treballadors migrants que ja disposen de papers en regla també "tenen dificultats per complir uns requisits molt estrictes a l'hora d'accedir a un lloguer". I és que per firmar un contracte "t'estan demanant dues nòmines que considerin que són acceptables o que no produeixen un risc d'impagament de lloguer", diu Vilches.

Una realitat tossuda que contrasta amb noms del futbol que aquests dies han estat protagonistes com els de Lamine Yamal o Nico Williams, guanyadors de l'Eurocopa amb la selecció espanyola. Ells són dos exemples de fills de la immigració, però el seu cas és ben diferent de la resta de compatriotes. Qualsevol propietari estaria encantat de llogar-los un habitatge a ells o als seus familiars. Una doble vara de mesurar que deixa en evidència els prejudicis per raó del color de la pell.

Arxivat a