Ingredients:
Farina ½ Kg.
Sucre 75 grams
Mantega 50 grams
Ous 3
Sal
10 grams Raspadura de llimona
Llet o aigua, la que admeti llevat premsat 50 grams (llevat de forner)
Elaboració:
Col·loqueu la farina en forma de cercle sobre la taula. Al mig afegiu-hi el sucre, el ous, la sal, el llevat, la mantega i les raspadures de llimona. Remeneu-ho amb la mà, afegint-hi llet o aigua i barrejant la farina de mica en mica, fins a forma una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans.
Tot seguit deixeu-la reposar una ½ hora, en una superfície untada amb oli i tapada amb un drap.
Agafeu la quantitat que vulgueu per la peça, ja que se’n solen fer de més grans o de més petites.
Feu una mena de pa i amb el dits feu al mig un forat, que anireu engrandint fins a formar una corona. Us untareu els dits amb oli a fi d’evitar que la massa se’n hi enganxi.
Col·loqueu aquest tortell a una plata i unteu-la amb oli per tal que no faci crosta. Repartiu-hi per sobre, clavant-los, 3 o 4 ous durs amb clova. Fins i tot el podeu pintar amb ou batut. Empolseu-ho amb sucre.
Poseu-ho al forn després d’haver deixat fermentar la massa, aproximadament al cap d’uns 20 minuts. La seva cocció, a uns 175º, aproximadament, durarà uns 45 minuts.
D’aquesta manera es fan de les més diverses formes, de diferents gustos i amb una imaginació incalculable. En aquest cas no ens hem apartat de la fórmula purament tradicional (i encara viva a les comarques centrals i occidentals del Països Catalans, al Montsià, Franja de Ponent, Maestrat, etc.)
Nota: Cal dir que aquestes mones són les tradicionals i que evidentment han evolucionat i avui en dia són ben diferents.

- Mona tradicional -
- Manel Baxerias
ARA A PORTADA
Publicat el 27 de març de 2021 a les 13:40
Actualitzat el 27 de març de 2021 a les 13:42
Et pot interessar
-
Societat Barnusell: «Ampliar el parc d’habitatge de lloguer assequible a Granollers és una prioritat»
-
Societat L’abril de 2025 tanca amb una intensa davallada de l’atur al Vallès Oriental
-
Societat Granollers rep el reconeixement com a Ciutat de la Ciència i la Innovació
-
Societat L'Hospital de Granollers s'ampliarà amb deu quiròfans nous
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar