Recomanacions del Departament de Salut per prevenir intoxicacions pel consum de bolets tòxics

Publicat el 23 de setembre de 2005 a les 13:05
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb motiu de l'inici de la temporada de recollida de bolets vol recordar que, entre les moltes espècies que creixen en els nostres boscos, n'hi ha algunes amb un interès gastronòmic considerable i d'altres de tòxiques que poden ser, fins i tot, mortals. El Departament Salut, com ja és habitual, vol recordar a la població els consells per prevenir les intoxicacions pel consum de bolets tòxics.

L'interès pels bolets ha augmentat notablement en els darrers temps, i cada vegada són més les persones que surten a collir bolets, cosa que propicia que gairebé cada any, per desconeixement o per confusió amb espècies comestibles, es produeixin intoxicacions.

A Catalunya hi ha un centenar de bolets tòxics, alguns d'ells molt coneguts, però no es pot assegurar mai que ja està tot descobert, en ocasions s'ha demostrat que bolets molt apreciats han passat a considerar-se tòxics. El darrer exemple d'un d'aquest bolets és el Tricholoma equestre, conegut com verderol, groguet o pixaconill, en castellà seta de los caballeros, freqüent en els boscos de pins de Catalunya i considerat habitualment com a comestible. Estudis realitzats per investigadors francesos han demostrat que pot resultar perillós per a la salut si es consumeix repetidament en un període de temps relativament curt. El Departament de Salut, segons informació disponible i mentre les dades científiques no permetin valorar el risc sanitari, recomana no consumir aquest bolet malgrat hagi estat collit habitualment en algunes comarques de Catalunya sense haver produït fins ara cap efecte negatiu per a la salut.

Per reforçar aquesta mesura preventiva adreçada als consumidors, el Ministeri de Sanitat i Consum té previst publicar una ordre de prohibició de comercialització del Tricholoma eqüestre, com a mesura cautelar.

Com distingir els bolets comestibles dels verinosos

No hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. La única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no, és mitjançant la correcta identificació de l'espècie, això només s'aconsegueix gràcies al coneixement i l'experiència.

Les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets, com les proves de l'ennegriment del gra d'all o la patata, o la de la cullereta de plata, són falses. També és fals que els bolets menjats pels cargols, o altres animals, no són tòxics. Els bolets, com altres plantes, poden ser tòxics per a l'home i no ser-ho per als cargols o altres animals.

Consells per la recol·lecció i el consum

Només s'han de recollir bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que es puguin identificar sense cap mena de dubte. Davant qualsevol dubte no agafar-los ni menjar-se'ls.

Rebutjar els exemplars trencats, aquells que ja han començat a descompondre's o que estan florits, amarats d'aigua o s'han gelat durant la nit.

L'aspecte físic dels bolets es pot alterar respecte al seu aspecte habitual, Els bolets es poden haver descolorit o es poden haver acolorit massa per efecte de la pluja o la humitat, també poden haver perdut part de l'ornamentació, i confondre'ns.

Transportar-los en un cistell rígid i airejat per evitar la seva fermentació.

Consumir-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament.

És recomanable consumir-los cuits; alguns bolets que cuits són comestibles, poden resultat tòxics si es mengen crus o poc cuits.

La majoria de bolets no són de digestió fàcil, per això és aconsellable consumir-los amb moderació, preferentment com acompanyament.

Com actuar en cas de sospita d'intoxicació

Davant dels primers símptomes, s'ha d'anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s'ha eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l'aplicació del tractament més eficaç.

Si són vàries les persones que han menjat bolets, encara que hi hagi alguna que no presenti símptomes també ha de rebre assistència mèdica.

Els símptomes d'intoxicació varien segons l'espècie de bolet que l'ha produïda. Es poden presentar un o alguns d'aquests símptomes: dolor d'estómac, suor freda, vòmits, diarrees, vertígens, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i calma.

Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poca estona d'haver menjat els bolets o passades algunes hores. Als primer símptomes d'intoxicació, per poc importants que semblin, s'ha d'anar immediatament a un centre sanitari. L'eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb que s'actui.

Epidemiologia de les intoxicacions per bolets

L'epidemiologia de les intoxicacions per la ingesta de bolets tòxics és molt variable. L'any 2002 es van produir 46 casos de persones intoxicades per ingesta de bolets; l'any 2003, 26 casos; i l'any passat no es va declarar cap cas d'intoxicació per consum de bolets.

Més informació

Al web del Departament de Salut es poden consultar les espècies de bolets tòxics més freqüents a les diferents comarques catalanes. www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/aliments/csam_6.htm

Al web del Departament de Medi Ambient hi ha informació sobre com collir els bolets protegint l'entorn natural. www.gencat.net/mediamb/pn/bosc/cboscp06.htm

També es poden consultar les següents adreces d'interès:
Societat Catalana de Micologia: http://www.micocat.org
Ass. micològica Joaquim Costa: http://www.grn.es/amjc/boscos/especict.htm
Els Bolets de la Garrotxa: http://www.arquired.es/users/boletsweb/
Taller de Micologia: http://www.idsetas.com/