ENTREVISTA

«Som defensors de l'agroecologia: aliments de temporada i de proximitat»

Paco Galán és el president de la Magrana Vallesana, una entitat que treballa per apropar menjar ecològic de productors locals a les llars de Granollers

Paco Galán, president de l'associació la Magrana Vallesana
Paco Galán, president de l'associació la Magrana Vallesana | Cedida
09 de juliol del 2024
Actualitzat el 10 de juliol a les 10:10h

La Magrana Vallesana va néixer l'any 2010. Durant tot aquest temps, la feina de l'associació ha estat la d'acostar els productes ecològics que elaboren els pagesos locals a les llars de Granollers. Actualment, l'entitat està formada per més de 380 famílies i treballa amb una vintena de productors locals. El seu president és Paco Galán, que ja va ocupar aquest càrrec en els inicis de l'associació. L'objectiu de la Magrana passa pel foment d'una millor alimentació, que també sigui més respectuosa amb el medi ambient.

Amb la Magrana, la pagesia no tindria tants problemes com els actuals?
Bàsicament, som productors i consumidors de productes ecològics que intentem organitzar-nos i, de pas, difondre aquest model. Som defensors de l'agroecologia i això comporta que el consum sigui de temporada i de proximitat. Als pagesos els interessa que els consumidors estiguin el més a prop possible. D'aquesta manera minimitzen despeses de transports i de conservació dels aliments. És un model diferent de la indústria actual de l'alimentació, on impera la producció massiva. Nosaltres tenim petits productors que ens porten el menjar sense intermediaris i això fa que els pagesos tinguin preus més justos.

El preu del menjar ecològic no ajuda a fer créixer el model...
Però és que també volem que hi hagi una retribució justa pel pagès. De totes maneres, fa anys l'escletxa entre els preus del menjar ecològic i el menjar de les grans superfícies era més gran. Ara s'ha reduït. Aquesta diferència cada cop és més petita. El menjar ecològic no és excessivament més car que el menjar no ecològic. 

La botiga que la Magrana té al carrer Fontanella. Foto: cedida
La botiga que la Magrana té al carrer Fontanella. Foto: cedida

Depèn del nivell adquisitiu...
Gràcies a una col·laboració amb l'Ajuntament de Granollers i la Creu Roja, a la Magrana tenim sis famílies socialment vulnerables que participen en l'entitat com a socis. Gaudeixen de l'alimentació ecològica i saludable. També fem berenars saludables als centres oberts per a joves i adolescents de la ciutat.

Fins fa poc a la botiga de la Magrana només hi poden comprar els socis?
Sí, però ho hem canviat. Quan vam obrir vam demanar a l'Ajuntament una llicència de seu social exclusiva per a socis i, per tant, no podíem obrir a tothom. Aquest any hem decidit que volíem obrir-ho. De totes maneres els socis tenen un descompte del 6% i els no socis compren a preu de mercat. Això ens ajuda a millorar la recaptació mensual, però sobretot ens ajuda que la gent ens conegui i vingui a comprar més sovint.

"El consum ecològic permet tenir una alimentació saludable que, a més, millora el medi ambient"

És optimista pel que fa al futur? Creu que la societat millorarà la seva forma de consumir aliments?
Hauríem de millorar-ho per consciència ecològica, per assegurar la nostra sostenibilitat alimentària, però sobretot per salut. El consum ecològic permet tenir una alimentació saludable que, a més, millora el medi ambient. Menjar ecològic fa salut. Respecte a altres models de consum potser no hi ha grans diferències. La qualitat pot ser la mateixa, però a nosaltres ens ho porten directament els productors locals i verifiquem que fan producció ecològica. Tastem el producte i els nostres socis coneixen el productor.

Nota més consciència ecològica quan parlem de menjar?
Crec que se'n parla molt però moltes vegades de manera superficial. En canvi, sí que veig gent més conscienciada. Cada cop n'hi ha més, però el canvi és més lent. Hem de tractar el més directament possible amb el productor per evitar intermediaris. Amb nosaltres, els socis poden participar en l'organització. Als supermercats, com a molt, et fan una targeta de fidelització.

assemblea magrana 2024 cedida nacio
Imatge d'una assemblea de socis de la Magrana. Foto: cedida

També tenen un hort...
Sí, és un hort museu que tenim al barri del Lledoner. El menjar que s'hi fa no és per vendre, se'l queda la gent que hi treballa. Ens serveix per fer activitats educatives amb diferents col·lectius. Venen nens d'escoles i hi fem un programa de serveis socials de l'Ajuntament per a persones amb risc de patir obesitat.

Arxivat a