Ingredients
Per al sucre aromatitzat
120 grams de sucre
La pell de una llimona sense la part blanca
La pell de una taronja sense la part blanca
Per al llevat mare
70 ml. de llet
½ sobre de llevat liofilitzat
1 culleradeta de sucre
130 grams de farina de força
Per a la massa
60 ml de llet
70 grams de mantega, temperatura ambient
3 ous mitjans
½ sobre de llevat liofilitzat: un sobre val per a mig quilo de farina, el vindria a ser 25 grams de llevat fresc de fleca
2 cullerades soperes de Gran Marnier
2 cullerades soperes de rom negre
450 grams de farina de força
10 grams sal
1 culleradeta de cafè de canyella en pols
Els 120 grams de sucre que haureu aromatitzat amb la llimona i la taronja
Per la decoració
1 ou per pintar
Fruites confitades: taronja, meló, cireres, etc.
Sucre bolado per posar damunt de la coca o be sucre mullat amb aigua
1 figura de rei
1 fava
Elaboració:
Per el llevat mare
Tempereu la llet i desfeu-hi el llevat. Barregeu amb la farina i el sucre i amasseu fins que la massa sigui homogènia i elàstica, tot fen una bola.
Prepareu un bol aigua tèbia i poseu-hi la bola de llevat mare a dins, al principi caurà al fons del bol, la temperatura del aigua accelerarà la fermentació i en el moment que suri, aprox. uns 10 minuts, ja podreu fer servir el llevat mare.
Per a la massa
Col·loqueu la farina en forma de volcà sobre un bol o bé en la maquina d’amassar i comenceu a barrejar tots el ingredients.
Barregeu-ho bé amb els dits diluint-ho tot, o la màquina, s’amassa fins que quedi una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans. Tot seguit s’hi afegeix la massa mare i es treballa de nou.
Si ho feu a mà poseu la massa a la taula de treball, a la que prèviament hem posat una mica d'oli per tal que no s’enganxi. I comenceu a pastar amb les mans oliades; quan hagi quedat la barreja elàstica, feu-ne de l'una bola i deixeu-la tapada per que augmenti la seva mida, unes 3-4 hores mínim, una vegada que la massa ha duplicat el seu volum, dividiu-la en dos fen unes boles. I deixeu-les reposar uns cinc minuts.
A continuació doneu-los la forma de tortell, fent un forat al mig i estirant la pasta per engrandint el tortell.
Si la massa tendeix a encongir-se, és que no està ben reposada deixeu-la reposar uns altres deu minuts i es treballarà millor.
Una vegada donada la forma, col·loqueu-les sobre una safata de forn sobre la que prèviament haureu posat un paper de forn.
Deixar-los reposar fins que doblin volum, en un lloc fora de corrents i lo mes càlid possible aquesta fermentació es mes curta. Te que dobla el seu volum.
Arribat al punt de la cocció pinteu-los amb ou batut, molt suaument i adorneu-los amb la fruita confitada i el sucre bolado.
Preescalfeu el forn 200 °C, amunt i avall. I enforneu entre 16 a 18 minuts.
Si veieu que es torra massa, poseu-hi paper d’alumini per sobre.
Deixeu-los reposar sobre una reixeta, i quan estigui fred, el podeu fer farcit al vostre gust o menjar directament. En el cas de fer-los farcits es el moment de posar-hi la figura i la fava. I en el cas del tortell sol quant li donem la forma de tortell hi posarem la figures ben amagades.
Tortell de reis 2018
Cada cap de setmana, els ingredients i tots els detalls de l'elaboració d'un nou i suculent plat

Ara a portada
-
Cultura «La idea del restaurant era recuperar l’esperit d’espai de trobada, de pensament i d’aprenentatge» Dani Agudo Torres
-
Successos Detenen un home que venia drogues a l’aparcament d’un festival de música a Montmeló Redacció
-
-
-
Successos Dos detinguts per intentar sostreure una bossa de mà en un aparcament de Granollers Redacció
Publicat el 05 de gener de 2018 a les 21:51
Actualitzat el 05 de gener de 2018 a les 21:59
Et pot interessar
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers
-
Societat La Fira Guia’t del Vallès Oriental estrena emplaçament amb rècord d’assistència