La Fiscalia sol·licita jutjar l'excap de Qualitat Ambiental per les autoritzacions a la cimentera de Montcada

El jutge decideix arxivar la causa contra l'empresa Lafarge, fet que l'acusació ha recorregut

La cimentera Lafarge-Holcim de Montcada en una imatge d'arxiu
La cimentera Lafarge-Holcim de Montcada en una imatge d'arxiu | Albert Segura / ACN
Redacció
16 de gener de 2025, 16:50
Actualitzat: 16:57h

La Fiscalia de Medi Ambient ha demanat que es jutgi l’excap de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat Emili Dragone per un delicte ambiental per les autoritzacions a la cimentera Lafarge-Holcim, a Montcada i Reixac (Vallès Occidental), segons ha confirmat l’ACN. La firma va rebre les validacions per a seguir operant tot i que la justícia havia anul·lat prèviament les llicències vigents. El fiscal ho ha demanat un cop el jutge ha tancat la instrucció, i ha decidit arxivar la causa contra l’empresa. Aquest pas ha estat recorregut per l’Agrupació de Veïns de Can Sant Joan, que actua com acusació. L'advocat que representa els veïns ha avançat que la Generalitat hauria presentat un recurs, al seu torn, per exculpar Dragone.

A la interlocutòria de fi de la instrucció, el titular del jutjat número 27 de Barcelona considera que hi ha prou prova per considerar que Dragone havia actuat concedint les autoritzacions “tot i les directrius clares fixades pel TSJC”. No obstant això, considera que no hi ha proves del delicte contra el medi ambient per part de l'empresa, en “no haver aportat cap pèrit que justifiqui una valoració diferent de les graduacions donades pels controls”.

És per aquest motiu que el jutge decideix arxivar les actuacions respecte Lafarge, a qui s’havia acusat de delicte continuat contra els recursos naturals i el medi ambient, però manté la tramitació contra Dragone per la mateixa motivació. La Fiscalia s’ha pronunciat en aquest mateix sentit. Al text d’acusació al qual ha tingut accés l’ACN, el ministeri públic assenyala Dragone pel seu càrrec de responsabilitat i considera la seva intervenció com a “essencial” perquè Lafarge obtingués les autoritzacions.

Al mateix temps, el fiscal considera que se l’ha de jutjar perquè anteriorment el TSJC ja ha evidenciat les “flagrants infraccions” de la normativa ambiental. Recorda que la ponència ambiental de la Generalitat és un òrgan col·legiat que juga un paper “fonamental” en la concessió d’autoritzacions i apunta que Dragone hi ha estat al capdavant amb diferents càrrecs.

La Fiscalia també sosté la seva acusació d'acord amb el relat d’una testimoni durant la fase d’instrucció, que va declarar que Dragone li va demanar que s’atorgués l’autorització a Lafarge publicant una DIA (declaració d’impacte ambiental) de set anys enrere que havia avalat una altra autorització que posteriorment havia estat anul·lada per la justícia.

El fiscal considera que Dragone “era conscient” que la nova autorització s’estava emparant en una DIA “totalment obsoleta” perquè la normativa europea havia evolucionat de forma més restrictiva. Per tot plegat, la Fiscalia considera Dragone com a “inductor o cooperador necessari” d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

Al seu torn, l’acusació popular també és partidària que es jutgi Dragone, però ha recorregut la interlocutòria de fi de la instrucció perquè s’oposen a l’arxivament de la imputació a Lafarge. “Hem presentat un recurs per incloure l’empresa, perquè és motivadora o col·laboradora necessària sense perjudici que hi hagi un delicte ambiental en les actuacions”, ha destacat l’advocat de l’acusació, Albert Calduch, a l’ACN.

En aquest sentit, Calduch assegura que la Generalitat, al seu torn, també ha presentat recurs. En aquest cas, però, amb la intenció “d’exculpar Dragone”.

Arxivat a