​L'Energètica invertirà 59 milions en dos anys per omplir de plaques solars les teulades de la Generalitat

El Govern cedeix a l'empresa d'energia pública les 120 instal·lacions existents, que sumen una potència de quasi 18 MW

Coberta solar al districte administratiu de la Generalitat a la Zona Franca
Coberta solar al districte administratiu de la Generalitat a la Zona Franca | Generalitat de Catalunya
23 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:19h
L'Energètica és l'empresa pública d'energia del Govern. Un dels seus objectius fundacionals és aconseguir que la Generalitat sigui autosuficient amb renovables abans del 2030. Per fer-ho possible caldria tenir instal·lats quasi 250 MW de plaques solars fotovoltaiques –actualment n'hi ha 17-. I el primer gran pas s'ha fet aquest dimarts amb l'acord del consell executiu per dotar amb 58,9 milions per invertir en instal·lacions d'autoconsum enguany i el 2024.
 

Cessió de les 120 instal·lacions existents

La reunió setmanal del Govern també ha servit per cedir tots els sistemes fotovoltaics existents o en execució a Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU, nom oficial de L'Energètica. La mesura té com a objectiu integrar tota la instal·lació dels sistemes fotovoltaics en la infraestructura pública de generació renovable i unificar-ne la gestió.

En l'actualitat, l'administració pública catalana té un total de 120 instal·lacions fotovoltaiques amb una potència conjunta de 17,6 MW. D'aquestes, 77 són d'autoconsum i la resta, de generació i venda d'energia.

Els primers càlculs indiquen que amb les 1.452 cobertes d'edificis i equipaments de la Generalitat –sumen 3 milions de metres quadrats-, el potencial teòric seria d'uns 329 MW, tot i que diverses limitacions tècniques i legislatives impedirien arribar a aquesta xifra. Sigui com sigui, amb uns 250 MW fotovoltaics, la Generalitat podria ser autosuficient, objectiu que L'Energètica vol tenir complert l'any 2030. “Hem d'avançar cap a l'autosuficiència i, més d'hora que tard, crear comunitats energètiques que serveixin per als consumidors més vulnerables”, ha explicat la portaveu Patrícia Plaja.
 

Base de dades de les instal·lacions

L'empresa pública Infraestructures de Catalunya col·labora amb L'Energètica tant per a prospecció d'emplaçaments com per l'execució de les instal·lacions, manteniment i operació tècnica. En aquest sentit, ja està elaborant una base de dades d’immobles susceptibles d’instal·lar-hi sistemes fotovoltaics en les condicions més avantatjoses. El llistat inclourà també aquelles cobertes d'amiant en la substitució de les quals pugui haver-hi espai per a la instal·lació d’equips fotovoltaics. La portaveu Patrícia Plaja que es prioritzaran centres educatius, equipaments sanitaris i comissaries de policia.

Aquest mateix 2023, L'Energètica invertirà 19 dels 25 milions del seu pressupost a cobertes solars en edificis públics. Una inversió que l'any vinent ascendirà als 39,89 milions d'euros. D'aquesta manera, el 2024 es podria tancar amb uns 75 MW instal·lats, assolint quasi un 30% de la cobertura del consum energètic públic.

L'energia renovable produïda es destinarà a cobrir les necessitats de l'espai en concret i d'altres ens públics, però l'excedent que es generi se cedirà gratuïtament a clients vulnerables que tinguin un bo social elèctric i que visquin a dos quilòmetres a la rodona.
 

Continua el boom de l'autoconsum solar

Els primers mesos de l'any han servit per mantenir el ritme de noves instal·lacions d'autoconsum solar. Segons dades del Govern, actualment a Catalunya ja n'hi ha 73.000 –el 80% domèstiques-, unes 13.000 més que a finals del 2022.

"S'està superant amb escreix la millor de les previsiones. Cal agrair a la ciutadania el seu compromís amb la transició energètica", ha assegurat la portaveu del Govern. En aquest sentit, ha destacat que s'han destinat 230 milions d'euros dels ajuts europeus Next Generation, que han quedat curts per tota la demanda. "Treballarem per tenir més ajuts i ser més àgils en tramitar-los", ha afegit.