Aquesta és la temperatura i la durada de la dutxa ideals per tenir una pell sana

És important evitar rentats excessius i també no allargar-nos sota l'aigua

L'OMS recomana que la dutxa no s'allargui més de quatre minuts
L'OMS recomana que la dutxa no s'allargui més de quatre minuts | Pexels / Armin Rimoldi
Enrique Delgado
28 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:21h

Civilitzacions com la romana van desenvolupar tota mena d’invents i construccions per incorporar la higiene a la seva vida diària. Les termes romanes en són el millor exemple; encara avui dia les podem visitar i meravellar-nos amb aquests espais dissenyats fa més dos mil anys i alguns restaurats darrerament.

L'aigua i en concret l'aigua de la dutxa és, probablement, la rutina més essencial de la nostra higiene, però aquesta pràctica acostuma a variar en funció de la temperatura. Molta gent, per exemple, pren dutxes d’aigua calenta a l’hivern per entrar en calor. I també hi ha qui continua amb aquest costum durant tot l'any, fins i tot a l'estiu.

Els dermatòlegs no creuen que aquesta sigui la millor opció si ens preocupem per la salut de la nostra pell. Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), l'ideal és l'aigua tèbia i no dutxar-se més d'una vegada al dia, ja que això augmentaria la deshidratació de la pell. I és que la pell perd el 25% de la hidratació natural durant la dutxa.

Els especialistes argumenten que una temperatura elevada de l'aigua provoca que la pell perdi la seva funció de barrera natural tornant-se seca i irritable. Per tant, si perjudiquem aquesta barrera afavorim la humitat i, en conseqüència, els al·lergògens i irritants entren en acció desencadenant pell seca, erupcions i vermellors.

La durada de la dutxa

Evitar rentats excessius i no utilitzar productes agressius per a la rentada de cara i costambé és un factor. Altres elements que hem de tenir en compte és que podem empitjorar l'estat de la pell, sobretot el d'aquelles delicades, si no fem servir locions o cremes hidratants després de dutxar-nos.

La durada de la dutxa també és un factor que afecta la teva pell. El més recomanable és que les dutxes siguin curtes per reduir l'assecament de la pell. L'OMS, de fet, aconsella que no s'allarguin més de quatre minuts perquè considera que són més que suficients per garantir la higiene, preservar la pell i mantenir un criteri ecològic d'estalvi de l'aigua.

L'OMS també recomana utilitzar un sabó de pH neutre i fins i tot ens aconsella una petita guia d'una dutxa ideal, que seria així:

  • Mullar-se amb aigua tèbia
  • Ensabonar-se tancant l'aigua
  • Esbandida amb aigua tèbia durant 30 segons
  • Augmentar lleugerament la temperatura durant 30 segons
  • Acabar la dutxa amb la temperatura d'aigua més freda possible, durant 30 segons.