Les línies 9 i 10 del metro ja funcionen amb energia pública i renovable

L'Energètica assumeix el subministrament d'aquesta infraestructura i multiplica per nou el volum d'electricitat que gestiona

L'Energètica ja subministra l'electricitat a les línies 9 i 10 del metro
L'Energètica ja subministra l'electricitat a les línies 9 i 10 del metro | Edu Pedrocchi / TMB
15 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:55h

Nou pas endavant de L'Energètica. L'empresa pública de renovables de la Generalitat ja subministra l'electricitat de les línies 9 i 10 del metro. Des d'aquest dilluns 15 de juliol, el titular de les instal·lacions, Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat), passa a ser el principal usuari de L'Energètica en volum. De fet, es considera un dels consumidors més intensius del sector públic, amb un consum anual de 97.250 MWh.

Les línies 9 i 10 del metro de Barcelona disposen de 37,5 quilòmetres de línia i 35 estacions en servei. Quan estiguin completades, connectaran cinc municipis de l'àrea metropolitana (Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat), amb 50 km de túnel i una cinquantena d'estacions.

L'Energètica actualment ja proveeix amb electricitat d'origen renovable més d'un miler de punts de subministrament de la Generalitat. Entre els usuaris actuals hi ha l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Agència de Residus de Catalunya -el primer client-, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'Institut Català del Sòl, el Consorci Catalunya Internacional (l'antic Diplocat), el Patronat de la Muntanya de Montserrat i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

La previsió és assolir els 3.000 punts de subministrament abastits a partir del gener del 2025. Amb la incorporació aquest dilluns dels sis punts d'Ifercat, L'Energètica multiplica per nou l'electricitat subministrada, superant els 100.000 MWh anuals.

Molta més electricitat subministrada que produïda

L'objectiu de L'Energètica és subministrar el 100% de l'electricitat consumida per l'administració de la Generalitat -incloent-ne totes les empreses públiques- amb renovables de producció pròpia. Per fer-ho possible, es calcula que cal una inversió d'uns 1.000 milions d'euros fins a l'any 2040.

De moment, la capacitat de producció és molt reduïda i suma uns 19 MW de potència. Es tracta bàsicament de cobertes solars i dues petites participacions en parcs eòlics. Aquest estiu assumirà la primera minicentral hidroelèctrica mentre que també en marxa un procés de crida pública per comprar parcs solars per valor de 10 milions d'euros. A més, preveu duplicar la potència renovable a les instal·lacions del cicle de l'aigua en un paquet d'obres que inclou una instal·lació de quasi 5 MW a la potabilitzadora del Ter a Cardedeu.

Amb la incorporació de les línies 9 i 10, el volum d'electricitat subministrada ja és molt superior a la generada: actualment es cobreix el 34%. "L'objectiu per al 2040 és arribar-ho a igualar. Però fins aleshores caldrà recórrer al mercat per comprar energia certificada com a renovable", expliquen fonts de L'Energètica a Nació. En aquest sentit, mentre que en pocs anys assumirà tots els departaments i empreses de la Generalitat, poder-ho abastir amb producció pròpia tardarà una quinzena d'anys.