«Encén l'energia comunitària»: reclamen més suport a les comunitats energètiques

Una campanya demana al govern espanyol més finançament i assessorament així com menys barreres i tràmits burocràtics

Instal·lació de plaques solars per a la comunitat energètica del Prat de Llobregat
Instal·lació de plaques solars per a la comunitat energètica del Prat de Llobregat | ACN
07 de juny de 2024, 13:50
Actualitzat: 14:04h

Les comunitats energètiques són un dels principals instruments de la ciutadania per participar i accelerar la transició energètica des de baix. Tanmateix, encara pateixen molts obstacles per tal de desplegar el seu potencial: l'accés al finançament, la manca d'assessorament, les barreres a la distribució o els tràmits burocràtics, entre altres.

Per superar aquesta situació, s'acaba d'engegar la campanya "Encén l'energia comunitària", formada per una trentena d'entitats entre les quals Amics de la Terra, Som Energia, la Fundació Renovables o la Xarxa per a la Sobirania Energètica. Reclamen al govern espanyol que fomenti les comunitats energètiques i ho fan amb una recollida de signatures virtual -amb l'objectiu mínim d'unes 10.000-.

Els impulsors de la campanya consideren que en l'actual context les comunitats energètiques són una peça clau per accelerar la descarbonització des de la ciutadania. De fet, arriben a calcular que amb 8.000 a ple rendiment -una per cada municipi de l'Estat així com diverses a les grans ciutats- es podria cobrir l'actual demanda elèctrica del sector domèstic.

De fet, qüestionen el model energètic actual centralitzat en grans empreses: "No només és injust amb les persones sinó que agreuja la crisi climàtica i energètica". Ho consideren una de les principals causes de la pobresa energètica -que afecta 8 milions de llarg de l'Estat. "L'accés a l'energia hauria de ser un dret fonamental i no un privilegi", conclouen.

Què demana la campanya "Encén l'energia comunitària"?
  • Un augment del finançament per l'impuls real de les comunitats energètiques ciutadanes: de fàcil accés, amb criteris d'equitat i cobrir el 100% del projecte
  • L'impuls a les figures d'assessorament per a la creació de comunitats energètiques com les oficines de transformació comunitària (a Catalunya aquest paper l'estan fent les oficines comarcals de transició energètica).
  • La creació d'una comunitat energètica per cada municipi, involucrant als ajuntaments.
  • La ruptura de l'oligopoli energètica i una regulació que eviti un mercat elèctric dominat per un petit nombre de grans empreses.
  • El compliment del mandat de les directives europees que atorguen drets a les comunitats energètiques per gestionar les xarxes de distribució.

 

Arxivat a