L'Energètica pública, a la recerca de parcs solars privats

L'empresa de renovables de la Generalitat destinarà 10 milions d'euros a adquirir instal·lacions fotovoltaiques de fins a 5 MW

L'Energètica vol comprar parcs solars privats
L'Energètica vol comprar parcs solars privats | envato elements
25 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:13h

L'Energètica pública té com un dels principals objectius aconseguir autoabastir amb energia renovable les instal·lacions de la Generalitat de Catalunya. Fins ara, ho ha fet bàsicament a partir de la instal·lació de cobertes solars, però ara vol fer un salt endavant amb l'adquisició de parcs fotovoltaics privats. Hi destinarà fins a 10 milions d'euros.

Els criteris de la primera compra de projectes

L'Energètica ha anunciat aquest dimarts que convoca la primera compra de projectes renovables per crida pública, obert a totes les empreses interessades a vendre instal·lacions. L'empresa pública preveu dedicar fins a un màxim de 10 milions d'euros en parcs solars sobre terreny.

"Fem un pas per assolir l'autosuficiència energètica de la Generalitat l'any 2040. Per fer-ho possible necessitem 1.000 MW instal·lats i d'aquests només un 20% podran ser amb cobertes solars de les teulades dels edificis públics", apunta Daniel Pérez, director general de l'empresa pública de renovables.

Ara bé, quins són els criteris per comprar parcialment o totalment parcs solars fotovoltaics privats?

  • Una potència màxima de 5 MW
  • Una inversió mínima de 100.000 euros
  • Una participació mínima del 5% de la instal·lació
  • Que l'ajuntament del municipi no s'hagi oposat al projecte
  • Prioritzar instal·lacions de nova construcció, per tenir en compte el principi d'addició d'energia renovable

A l'hora de seleccionar en quines iniciatives inverteix, L'Energètica combinarà el criteri de rendibilitat econòmica amb altres, com són la distribució territorial i el compromís social i ambiental. D'aquesta manera, es tindran en compte aspectes com ara si en el projecte hi participa una comunitat energètica, si contribueix a l'autoabastiment dels consums energètics municipals, si adopta mesures complementàries per reduir l'impacte en l'entorn, si incorpora la hibridació amb instal·lacions d'emmagatzematge i si fa servir materials fabricats a la Unió Europea.

També es procurarà que la selecció de projectes respongui a una distribució territorial equilibrada per totes les vegueries del país, considerant les limitacions en la capacitat de la xarxa.

Per participar en la compra d'actius renovables les empreses interessades hauran de presentar els projectes a través del perfil del contractant de L'Energètica, entre l'1 i el 31 de juliol. L'empresa pública valorarà els projectes en funció dels criteris recollits en el plec de condicions, i als que resultin seleccionats s'aplicarà una auditoria preventiva (due diligence) per confirmar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i legal abans de procedir a la compra.

Incorporar entre 12 i 14 MW

El director general de L'Energètica explica que no els interessen projectes fets perquè pretenen contribuir a incorporar nova potència renovable a Catalunya. "El que volem són projectes que potser no s'acabessin fent o que tenien alguna dificultat per un tema econòmic i que nosaltres podem fer viables", ha assegurat.

El director general de L'Energètica ha precisat que calculen que amb aquesta inversió podran guanyar entre 12 i 14 megawatts de potència. La voluntat de l'empresa pública és poder adquirir-los abans de finals d'any i repetir operacions d'aquest estil en els pròxims exercicis. De moment, L'Energètica tot just compta amb 19 MW -bàsicament cobertes solars, però també participacions en dos parcs eòlics- així com uns 50 MW més en procés d'execució o tramitació. Cal recordar que l'objectiu és arribar als 1.000 abans del 2040.