Un juny amb molta pluja (excepte al litoral)

Els embassaments es mantenen per sobre del 30% després d'un mes amb precipitacions històriques a Ponent, el delta de l'Ebre i la Catalunya Central

L'aigua ja arriba a tocar de l'església de Sant Romà de Sau
L'aigua ja arriba a tocar de l'església de Sant Romà de Sau | Emili Vilamala
03 de juliol del 2023
Actualitzat el 04 de juliol a la 13:02h
Després d'un maig amb una certa irregularitat territorial, el juny finalment ha regat Catalunya de manera extensa i generosa. Només el litoral i alguns punts del prelitoral han tingut menys precipitacions que les habituals, mentre que a Ponent, punts de les Terres de l'Ebre, de la Catalunya Central i del Pirineu han arribat a tenir el doble de pluja que la mitjana.
 

Registres històrics de pluja

El mes ha estat molt plujós a Ponent, depressió Central i àmplies zones del delta de l’Ebre. A la resta del país plujós, a excepció del litoral, on s’ha de qualificar de sec. La precipitació acumulada està distribuïda de nord a sud i d’oest a est, com a resposta a la circulació zonal (vent de l’oest) i les pertorbacions atlàntiques que van afectar Catalunya, més efectives a l’occident que a l’orient del territori, on arriben generalment més desgastades.
 

Precipitació total juny 2023


Si bé al conjunt de Catalunya només cal anar fins a l'any 2020 per trobar un mes de juny més plujós que el d'enguany, algunes estacions de Ponent, de les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central amb més de 20 anys de dades han mesurat el juny més plujós de la sèrie

Destaca el cas Vic, que amb 225,0 mm ha tingut el mes de juny més plujós almenys des de l’any 1950, superant els 194,5 mm que es van mesurar l'any 1992. A la capital d'Osona, a més, es va viure una forta tempesta nocturna que tot apunta que va ser causat per un esclafit.
 

% de precipitació juny 2023 respecte mitjana climàtica


En algun punt del sud de Bages, com a Castellgalí, s'han arribat a superar els 300 litres, amb diversos episodis de tempestes torrencials. Tot i això, no es tracta d'un registre recollit pel Servei Meteorològic de Catalunya ja que no disposa d'observatori oficial.
 

Embassaments per sobre del 30%

Les pluges a les capçaleres –el Pirineu i Prepirineu els registres han estat per sobre de la mitjana climàtica- així com en comarques com Osona han facilitat que els embassaments de les conques internes hagin augmentat fins al 30%. Es tracta de les reserves que hi havia a mitjan gener i, malgrat que els darrers dies han deixat d'augmentar, la bona notícia és que s'han mantingut molt estables.

Tot i que la situació és força millor que quan es va declarar l'excepcionalitat a la regió metropolitana de Barcelona –aleshores amb els embassaments per sota del 28% i baixant-, l'ACA ha decidit que mantindrà les restriccions existents. Això sí, ara mateix sembla molt descartable que s'entrés en l'escenari d'emergència a la tardor.

De fet, els pronòstics a mitjà termini indiquen un juliol també amb més pluja que la mitjana. Tot i això, és possible que en algunes zones del país, sigui difícil veure ploure amb força les setmanes vinents.
 

Un juny càlid... i un estiu de calor

El balanç del Meteocat indica que el juny ha estat càlid, especialment al litoral i prelitoral. Tot i això, el mes ha estat normal a punts del Prepirineu i al massís del Port. En aquest sentit, la temperatura ha estat d'uns 2,5 ºC més que la mitjana en punts de l'Alt Empordà i l'àrea metropolitana, i de +2,0 ºC al Penedès, l'àrea de Girona i també el delta de l'Ebre.

Tots els models pronostiquen un estiu molt càlid, malgrat que difícilment se superaran els valors del 2022, considerat tant al conjunt d'Europa com especialment a Catalunya el més calorós d'ençà que hi ha registres.