Com funciona la Cúpula de Ferro, el sistema antimíssils d'Israel per aturar els coets de Hamàs?

El sistema de defensa aèria funciona des del 2011 i és la contramesura més efectiva del país contra el llançament de projectils

  • La Cúpula de Ferro en funcionament: els interceptors del sistema a l'esquerra i a la dreta una bateria mòbil -

ARA A PORTADA

Publicat el 09 d’octubre de 2023 a les 10:21
En un conflicte internacional, les imatges, vídeos i escenes corren per les xarxes. Un fet que ja es va produir quan va començar la guerra d'Ucraïna i ara, amb l'esclat de l'estat de guerra entre Israel i Palestina pels bombardejos de Hamàs al territori israelià, els documents gràfics s'escampen arreu per mostrar què està passant a la zona de la vall del Jordà. Un dels moments més reproduïts a les xarxes són els vídeos dels coets de Hamàs interceptats per les forces armades d'Israel gràcies a un sistema de defensa d'alta tecnologia: la Cúpula de Ferro.
  El govern d'Israel, des de feia dècades, requeria algun mètode per aturar el llançament de projectils de Hamàs contra el seu territori. Gràcies al suport armamentístic, econòmic i militar dels Estats Units, el 2011 van posar en funcionament aquesta Cúpula de Ferro (anomenada Kipat barzel en hebreu i Iron Dome en anglès). Dissenyat per detectar, interceptar i destruir coets en una distància d'entre 4 i 70 quilòmetres, ha esdevingut el sistema de defensa aèria més efectiu per a les Forces de Defensa d'Israel (FDI).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pQYQyHbpzlM[/youtube]
En concret, és un sistema mòbil que inclou avions, drons i míssils, a més de tot un grup de militars que controlen radars per poder captar els projectils. Quan apareix un coet dins del seu abast, determina si és una amenaça i dispara un interceptor per destruir el míssil a l'aire, abans que impacti contra cap objectiu. El sistema va ser desenvolupat per l'empresa Rafael Advanced Defense Systems i la companyia Israel Aerospace Industries. Tot plegat amb el suport dels Estats Units.
 

Un exemplar de bateria mòbil del sistema antimíssils Cúpula de Ferro Foto: Viquipèdia Commons

Quina efectivitat té?

Inaugurada el 27 de març de 2011, molt a prop de Beersheba -una de les zones actuals de conflicte amb els milicians palestins-, va interceptar el primer míssil el 7 d'abril. En els darrers anys s'han repetit imatges i vídeos en el que es pot veure clarament com la Cúpula de Ferro dispara diversos interceptors a la vegada per destruir coets simultanis que amenacen el cel d'Israel. Les darreres dades facilitades pel mitjà Jerusalem Post apunten que el sistema de defensa hauria interceptat el 90% dels míssils enviats a Israel.
  [plantillavirals]