La tempesta aranzelària de Donald Trump s’ha abatut sobre el món. L’allau de mesures anunciades ahir des de la Casa Blanca inclouen una taxa del 10% a escala mundial a pràcticament tots els productes que entrin als Estats Units. En alguns casos, serà més alta: a la Unió Europea (UE) se li aplicarà un 20% generalitzat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat una resposta enèrgica des de Brussel·les. El govern xinès ha advertit que adoptarà contramesures fermes. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la mobilització de 14.000 milions d’euros en ajudes als sectors afectats. I Catalunya? Com afectaran els aranzels de Trump?
El paquet aranzelari de l’Administració Trump afectarà 3.161 empreses a Catalunya que exporten regularment als Estats Units amb vendes que arriben als 4.351 milions d’euros, el 4,3% de les exportacions catalanes. Són dades ofertes aquest matí per Acció. Els EUA són la primera destinació de les exportacions catalanes fora d’Europa i els sectors més perjudicats seran el químic, el farmacèutic, el de maquinàries i equips, l’agroalimentari i el metall.
Les patronals, alineades
La resposta a Trump ha estat d’oposició gairebé unànime en tots els àmbits. Les grans organitzacions empresarials han expressat el seu rebuig als aranzels. Foment del Treball, per boca del seu president, Josep Sánchez Llibre, ha subratllat que suposaran “un greu perjudici per a les empreses, els treballadors i la competitivitat de les exportacions” i ha demanat atendre els informes Letta i Draghi sobre el futur de la UE. Des de Pimec, Antoni Cañete ha cridat a una "acció cohesionada a escala europea", evitant sempre components de “submissió o escalades innecessàries”.
El pitjor escenari: el consum familiar, sota atac
Carles Mas, cap de l'àrea d'Economia i Empresa de Pimec, explica el panorama que s'obre, amb dos escenaris: "Negociació o guerra comercial. Pel tipus de càlcul fet per Trump i per les reaccions produïdes, relativament moderades, confiem que encara estiguem en un moment de negociació". Mas assenyala com la dinàmica dels fluxos comercials no són ràpids de canviar i que l'efecte inflacionari es pot relativitzar per la tendència del consumidor davant una marca d'oli que s'encareix: "Si l'oli d'oliva puja molt, pots recórrer a l'oli de girasol o a una marca blanca". Però i si s'entra en una dinàmica de guerra comercial?
Aleshores, per a Mas, el primer impacte es produirà en el consum familiar, que és la base de les bones dades econòmiques. "Si la inflació torna o s'estanca en el 3%, escenari plausible, i les empreses perden vendes, es pot entrar en un efecte dòmino, amb un increment de la desocupació. Si l'afebliment del consum familiar s'acompanya de més atur, entrarem en una dinàmica problemàtica, amb una revisió a la baixa de les previsions de creixement", remarca.
El cap de l'àrea d'Economia i Empresa de Pimec explica que hi ha sectors com el metall o l'agroalimentari que ja van viure una situació similar els anys 2018 i 2019, però n'hi ha d'altres que no i no saben com entomar-ho. Davant de tot plegat, s'aferra a la confiança en què s'eviti la guerra comercial. Bàsicament perquè la UE disposa d'instruments: "Els Estats Units tenen un dèficit comercial però no pas en serveis, on la deficitària és Europa. Si la UE respon, els afectats seran les grans tecnològiques com Google i Amazon".
Els treballadors, víctimes d’una “lògica de guerra comercial”
Els sindicats han aixecat la veu per alertar de la “lògica de guerra comercial” que impactarà en la vida de les persones. Així s’ha expressat Javier Pacheco, secretari general de Comissions. CCOO reclama “mancomunar inversions per assolir la sobirania industrial, energètica, tecnològica i alimentària” i l’aprovació del crèdit pressupostari, xifrat en 1.600 milions d’euros, perquè les administracions públiques basteixin un escut social entorn els sectors que es poden veure més afectats.
Des de la Intersindical, el seu secretari general, Sergi Perelló, assenyala a Nació que les mesures aranzelàries anunciades acabaran afectant més els esglaons "més febles" de la cadena. "Si els sectors més afectats, des del farmacèutic al vitivinícola, no troben mercats alternatius, podem patir els efectes d’un increment de costos", indica. Perelló adverteix també que la incertesa pot generar efectes en cadena que ara mateix encara es desconeixen, però que poden sortir "molt cars".
Unió de Consumidors: “Ara que l’oli començava a baixar…”
També hi ha inquietud en les associacions de consumidors. Àlex Cànovas, director tècnic de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), explica a Nació que no preveuen un salt sensible en els preus: “Els aranzels impactaran en les grans corporacions espanyoles, especialment de l’oli d’oliva, els combustibles, el material elèctric i els medicaments. Nosaltres creiem, amb tot, que l’efecte no pot ser enorme perquè al capdavall exportem relativament poc als Estats Units”. Però admet que l’oli preocupa, just en un moment en què el preu començava a baixar. "El que no voldríem és que els aranzels acabessin sent una excusa per pujar preus", remarca. La guerra comercial tot just comença.