La Unió Europea (UE) calcula que un 70% de les seves exportacions es veuran afectades pels aranzels recíprocs anunciats per Donald Trump, que en el cas del bloc comunitari ascendeixen fins al 20%. Segons un alt funcionari de la UE, els nous gravàmens s’aplicaran a exportacions del bloc comunitari per valor de 290.000 milions d’euros, i permetran a l’administració nord-americana recaptar 81.000 milions d’euros addicionals. Fins ara, els Estats Units ingressaven 7.000 milions d’euros per les importacions de productes europeus. “El salt és massiu”, ha admès un alt funcionari comunitari. Brussel·les insisteix que està disposada a negociar, però critica que la “metodologia” emprada per Trump no és “creïble ni justificada”.
Els nous aranzels de Trump entraran en vigor en dues fases. En primer lloc, aquest dissabte s’aplicarà la tarifa base d’un 10% per a tots els països i, a partir del 9 d’abril, entraran els aranzels superiors, que varien en funció de cada estat. A la UE se li aplicaran gravàmens del 20%, mentre que a la Xina del 34%, a l'Índia del 21%, al Vietnam del 46%, a Indonèsia del 34% o del 31% a Suïssa.
Per Brussel·les, la bateria d’aranzels anunciada per Trump obren un escenari complicat en termes comercials, especialment en els països en desenvolupament. “És sorprenent”, ha apuntat un alt funcionari de la UE en referència als gravàmens aplicats a països del sud global. “Si mires el perfil d’aquests països i què exporten, no són cotxes ni semiconductors, són coses que els Estats Units no produeix, com plàtans o cafè”, ha qüestionat.
En relació amb els aranzels del 20% per a la UE, Brussel·les ha rebutjat el mètode de càlcul de l’administració de Donald Trump i ha reclamat seure a negociar. “Busquem implicar-nos i trobar una solució perquè considerem que són aranzels molt, molt clarament, il·legals i injustificats”, ha subratllat un alt funcionari de la UE aquest dijous. “Buscarem negociar, ara bé, això és un procés”, ha apuntat.
Precisament, el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, ha anunciat que es reunirà aquest divendres per via telemàtica amb els seus homòlegs estatunidencs. Segons fonts comunitàries, la reunió es produirà durant la tarda de divendres. “Ell -Sefcovic- és la nostra persona de referència i ha estat, continua i estarà en contacte regular per l’altra part per trobar una solució productiva”, han assegurat des de Brussel·les.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja ha avisat que la Unió Europea està “preparada” per respondre als nous gravàmens. Per ara, Brussel·les està enllestint un primer paquet de contramesures per contestar a la imposició d’aranzels per part dels Estats Units de fins al 25% a l’acer i l’alumini de la UE.
Segons ha confirmat un alt funcionari de la UE, els 27 votaran el 9 d'abril la proposta de la Comissió Europea, que planteja mesures per valor de 26.000 milions d'euros que afectaran productes molt variats, entre els quals n’hi ha d’alt valor simbòlic com el bourbon nord-americà o els texans Levi’s. Es tracta d’un llistat de productes estatunidencs que Brussel·les començaria a gravar a partir de mitjans d’abril. El paquet de represàlies s'aprovarà sempre que no s'hi oposi una majoria qualificada de 15 estats membres que representin el 65% de la població de la UE.