Aranzels recíprocs per a tots els països. Aquesta és la clau principal de la nova bateria d’aranzels que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dimecres després de setmanes d’incertesa i de polítiques comercials conflictives que han generat volatilitat en els mercats. La mesura proposa una taxa del 10% a escala mundial a pràcticament tots els productes que entrin al país. En alguns casos, però, serà més alta; n'és un exemple la Unió Europea (UE), a qui aplica un 20% generalitzat.
"És molt senzill, el que ens facin a nosaltres els ho farem a ells", ha sentenciat el mandatari des del jardí de les roses de la Casa Blanca, des d’on ha explicat el seu pla del “dia de l’alliberament”, amb el que vol redefinir els acords econòmics del país amb els seus socis comercials. També ha detallat que la inversió que generin aquestes barreres, que ha quantificat en més de 5,5 bilions d'euros, serviran per "reduir els impostos i pagar el deute nacional".
Les novetats en política aranzelària entraran en vigor gairebé de manera immediata -després de la mitjanit estatunidenca d’aquest dimecres- tot i que, posteriorment, l’Administració de Trump es mantindrà oberta a negociacions. "Hem esperat aquest dia durant molt temps; el recordarem sempre. Serà el dia que la indústria estatunidenca haurà renascut", ha afegit. Durant el discurs, ha dedicat paraules dures a altres països pels seus "atacs viciosos" i per fer-se rics, segons ell, a costa dels estatunidencs.
Entre els països afectats especialment per aquesta manera de potenciar l’economia dels EUA hi ha la Xina, a qui ja ha manifestat aranzels del 34%. El president estatunidenc també ha acusat al Canadà i Mèxic -estats sobre els quals ja recau un 25% de tarifes en molts productes- de fer el país “més pobre”. Mentre mostrava un cartell amb una llista de països amb els nous aranzels que ordenarà aquest dimecres, Trump ha anat enumerant els percentatges que contempla la mesura proteccionista.
Destaquen també els casos de Taiwan amb un gravamen del 32%, de l'Índia amb un 26%, i del Japó i Corea amb un 25%. Per contra, entre els països menys afectats s'hi troben el Regne Unit, Brasil i l'Argentina, amb aranzels del 10%. El president ha dit que els països que vulguin quedar exempts de la mesura hauran de canviar la política comercial i incrementar les seves importacions dels Estats Units.
LIBERATION DAY RECIPROCAL TARIFFS 🇺🇸 pic.twitter.com/ODckbUWKvO
— The White House (@WhiteHouse) April 2, 2025
Els cotxes i el camp
El primer sector que Trump ha mencionat durant la seva “declaració d’independència econòmica” és el de l'automòbil. En aquest sentit, ha seguit ferm amb la proposta d’imposar una taxa del 25% per tots els vehicles que no estiguin fabricats als Estats Units. No ha tardat a posar en el punt el sector primari, per la qual cosa ha promès futures mesures enfocades al sector agrícola de diferents països, entre els que ha mencionat Austràlia, Japó, Xina i Corea del Sud.
"Els treballadors de l'acer, de l'automòbil, els agricultors... han patit molt, han vist com els dirigents estrangers han robat les nostres feines", ha argumentat.
Embat del 20% a Brussel·les
Trump ha anunciat aranzels del 20% per la Unió Europea. Fa uns dies, Trump ja havia amenaçat la Unió Europea (UE) amb la imposició d'aranzels del 200% contra el vi, el xampany i altres licors en resposta a la contraofensiva comercial anunciada per la Comissió Europea. En un missatge a la seva xarxa social The Truth, el líder nord-americà va exigir a Brussel·les que elimini el "desagradable" gravamen del 50% que la UE es planteja sobre el whisky -i altres productes d’àmbits molt variats- a partir de mitjans d’abril com a represàlia pels aranzels a l’acer i l’alumini.
Les transaccions entre la Unió Europea i els Estats Units representen gairebé el 30% del comerç mundial de béns i serveis, amb un volum d'1,54 bilions d'euros el 2023, segons dades de la Comissió Europea.
La resposta dels afectats
Davant el risc d’una guerra comercial mundial, la Unió Europa ha assegurat que respondrà a l’última notícia de Trump "en el moment adequat". L’executiu d’Ursula von der Leyen ha reiterat que la seva prioritat és negociar amb l’administració nord-americana per tancar un pacte "que eviti l’inevitable dany dels aranzels als dos costats de l’Atlàntic".
La mateixa Von der Leyen va avançar aquest dimarts que l’estratègia europea per afrontar la guerra comercial dels EUA tindrà tres pilars, ha explicat Von der Leyen: allargar la mà a Trump per negociar, seguir "diversificant" els seus socis comercials i "redoblar" l'aposta pel mercat únic europeu.
Espanya també ha intentat avançar-se a l’anunci del mandatari estatunidenc. Per això, el president Pedro Sánchez s’ha reunit aquesta mateixa tarda a la Moncloa amb agents socials per posar en marxa una taula de diàleg per canalitzar les respostes i les ajudes als sectors afectats. A la reunió també hi han assistit la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero i el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares. De la trobada n’ha resultat un Pla Nacional de Contingència per "protegir la indústria i les empreses espanyoles" del qual se'n coneixeran més detalls aquest dijous.
Des de Catalunya, el Govern està estudiant com podrien afectar aquestes mesures al sector industrial i, a la vegada que analitza "potencials vies per apaivagar-ne els efectes". Així ho ha dit aquest dimecres el secretari de Treball, Paco Ramos, que ha apuntat que no necessàriament els aranzels han d’afectar a l’ocupació, ja que les empreses exportadores als Estats Units poden trobar "altres clients i proveïdors en altres mercats".