Economia

El món conté la respiració davant del «dia de l'alliberament» de Trump

La UE intentarà negociar amb Washington, però prepara represàlies comercials "contundents" davant l'onada d'aranzels que té previst anunciar Donald Trump aquest dimecres

  • Donald Trump, al Despatx Oval després de signar una ordre executiva. -

ARA A PORTADA

Publicat el 02 d’abril de 2025 a les 08:35

El president dels Estats Units, Donald Trump, té previst anunciar aquest dimecres a la nit una nova bateria d'aranzels a diversos països que augmenta el risc d'una guerra comercial mundial. "Serà el dia de l'alliberament", ha promès el republicà, que espera promoure la indústria estatunidenca. La Unió Europea, que té la competència exclusiva en política comercial al bloc, intentarà negociar amb Washington un cop la Casa Blanca reveli els detalls de les noves imposicions. A Brussel·les avisen, però, que protegiran els seus interessos amb contramesures comercials. El sector agrícola europeu -especialment el del vi i el cava- espera amb inquietud l'anunci de Trump, ja que ha donat indicacions que serà un dels afectats.

Els Estats Units són el primer país de destí de les exportacions de vi i cava catalans, amb un 12,6% de les vendes globals d’aquests dos productes al món l’any 2024, segons dades de la Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca). També el sector automobilístic català està a l'espera que entrin en vigor el 3 d'abril els aranzels del 25% a les importacions, una mesura que ja va avançar Trump la setmana passada.

"Europa no ha iniciat aquest enfrontament. No necessàriament volem prendre represàlies, però si és necessari, tenim un pla contundent i el farem servir", va advertir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, en una intervenció al ple del Parlament Europeu d'aquest dimarts. Brussel·les analitzarà amb "molta cura" el paquet d'aranzels que revelarà Trump dimecres a la nit per "calibrar" la seva resposta.

La guerra comercial dels Estats Units

Trump ha posat els aranzels al centre de la seva política econòmica. El republicà acusa el Canadà, Mèxic, la Xina, la Unió Europea, el Brasil i l'Índia de donar un tracte comercial "injust" als EUA i veu perjudicial el desequilibri en la balança comercial que manté amb aquests països. És a dir, la diferència entre el valor dels béns que els EUA importa i els que exporta a altres països.

Augmentant els tributs que paguen els productes importats, Trump espera promoure el consum de productes estatunidencs per potenciar l'economia dels EUA. En paral·lel, Trump ha justificat l'ús dels aranzels com a instrument de pressió al Canadà i Mèxic per reduir el tràfic de drogues i de migrants al país. El mateix president nord-americà ha arribat a admetre que els aranzels provocaran algunes "turbulències", però diu estar disposat a assumir-les. De totes maneres, la política comercial del seu segon mandat ha estat ambivalent, provocant caigudes a les borses de Wall Street i confusió entre els seus socis comercials.

Ja en campanya, Trump va amenaçar d'imposar nous aranzels, però un cop va arribar a la Casa Blanca el 20 de gener ha anat desgranant les noves mesures de forma escalonada, sense concretar algunes decisions i, fins i tot, fent marxa enrere.

Poques hores després de jurar el càrrec, Trump va anunciar aranzels al Canadà i Mèxic, però les va acabar ajornant durant un mes. Just abans del primer discurs davant el Congrés del seu segon mandat, el republicà va reactivar l'amenaça, però va tornar a fer marxa enrere només un dia després. Així que gran part dels aranzels a les importacions del Canadà i Mèxic han quedat ajornats fins aquest dimecres 2 d'abril, quan s'espera que Trump faci públic el seu gran paquet d'aranzels.