"Vivim en una època marcada pel retorn del pensament de suma zero". Així ha arrencat la seva intervenció el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant l'ofensiva aranzelària de Donald Trump. La resposta de l'Estat serà mobilitzar 14.100 milions d'euros per donar resposta a la guerra comercial "unilateral" iniciada per l'administració nord-americana. El Pla de Resposta i Rellançament Comercial es posarà en marxa aquest mateix dimecres i vol "mitigar" els efectes de les polítiques de Trump, amb un "escut" que protegeixi l'economia espanyola, unes mesures que es complementaran amb les que aplicarà la Unió Europea si les negociacions fracassen. D'aquests 14.100 milions, 7.400 són de nou finançament i 6.700 milions són d'instruments que ja existeixen.
Les mesures tindran dos grans pilars. El primer, ajudar i protegir les empreses i l'ocupació que podria patir els nous aranzels. "Els nostres treballadors i les nostres empreses són el motor de la prosperitat", ha afirmat. El govern espanyol posaran en marxa dues línies d'avals dotades amb 6.000 milions d'euros per facilitar l'accés a finançament. S'impulsarà també un fons de suport a la inversió industrial productiva, amb 200 milions d'euros, per donar préstecs i participacions per modernitzar i instal·lar noves plantes productives. I també s'impulsarà durant aquest any el Pla Moves, amb 400 milions d'euros, com a "estímul" pel sector de l'automòbil i per avançar en la transició ecològica.
El govern espanyol va constituir dimecres la taula de diàleg social amb patronal i sindicats per fer seguiment dels col·lectius i sectors afectats, i el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, convocarà la conferència sectorial de comerç per treballar amb els homòlegs autonòmics mentre duri el conflicte comercial. "L'impacte territorial pot ser asimètric", ha afirmat Sánchez. El ministre Cuerpo també farà una ronda de consultes amb els grups parlamentaris i compareixerà al Congrés per detallar les mesures adoptades. També s'activarà el "mecanisme xarxa" per mantenir plantilles i ajudar els treballadors de les empreses més perjudicades fins que es recuperi l'activitat. Una mesura similar a la dels ERTO de la pandèmia.
Sánchez ha volgut traslladar un missatge als ciutadans, per garantir que el govern espanyol "assumeix responsabilitats" i "utilitza els recursos de l'Estat" per protegir la gent. "Ho vam fer amb la pandèmia, amb la crisi inflacionària, amb les danes i ho tornarem a fer ara", ha afirmat, i ha tret pit dels resultats, que mostren un creixement vigorós de l'economia mentre baixen la inflació i la desigualtat. "L'objectiu és superar aquest cop i sortir-ne més forts; hem d'aprofitar aquesta guerra comercial per impulsar el nostre teixit productiu, modernitzar-lo i internacionalitzar-lo", ha afirmat.
Ajudes per reorientar l'activitat i buscar nous mercats
El segon pilar del pla de resposta als aranzels se centrarà en "reorientar la capacitat productiva" i "rellançar l'economia". Es canalitzaran 5.000 milions d'euros del pla de recuperació, transformació i resiliència per a les empreses que pateixin el "xoc aranzelari" i puguin transformar i reorientar la seva activitat cap a nous sectors amb alta demanda. Un exemple que ha posat Sánchez és el sector de l'automòbil i concretament la dels components, que "pot ajudar a altres sectors" que seran prioritaris per a Europa en els pròxims anys.
El govern espanyol també ajudarà les empreses a trobar nous mercats. Es mobilitzaran 2.000 milions d'euros en assegurances de crèdit i cobertures de risc a l'exportació, també 500 milions d'euros per a la internacionalització de les pimes i es farà un pla específic per ajudar els sectors afectats per assegurar la seva posició als Estats Units i trobar nous mercats. "Protegir i rellançar, aquestes són les dues accions que defineixen en pla de resposta", ha resumit Sánchez. Per articular les mesures es crearà una comissió interministerial, liderada pel ministre Cuerpo. "El diàleg serà fonamental", ha afirmat.
Reforçar relacions amb el Mercosur
El president espanyol ha mantingut converses amb Ursula von der Leyen i, sense renunciar a la negociació, ha dit que Europa "ha de reaccionar amb proporcionalitat, unitat i la fortalesa de ser el primer bloc comercial del món", ha afirmat. La recepta que ha traslladat Espanya a la Comissió Europea passa per accelerar la integració del mercat únic en àmbits com la regulació, els serveis digitals i els fluxos financers. També cal diversificar els vincles comercials amb la resta del món per guanyar autonomia estratègica, i desplegar un paquet de "contra aranzels i altres mesures de seguretat econòmica", que ja s'estan preparant entre els estats membres i entraran en vigor pròximament si les negociacions fracassen.
En tot cas, Sánchez ha reclamat ajudes "urgents" a Europa. La primera, ha dit, és activar un "marc especial d'ajudes d'estat" que doni més flexibilitat a les mesures dels governs. També s'ha de crear un fons d'ajuda als sectors afectats i finançat per la recaptació dels aranzels comunitaris. El president espanyol també ha demanat revisar algunes normes comunitàries per ajudar els sectors perjudicats per les noves taxes, i accelerar la ratificació de l'acord entre la Unió Europea i el Mercosur. "Aquest pont és més necessari que mai", ha afirmat.
Un "atac unilateral sense precedents"
Sánchez ha fet una defensa de la cooperació per davant de la confrontació, i ha insistit que els millors moments de la humanitat són aquells en què "els intercanvis i la solidaritat" s'imposen a "l'autarquia i l'egoisme". Això, ha dit Sánchez, és el que va portar a construir un ordre mundial multilateral i a enfortir les relacions entre els Estats Units i la Unió Europea després de la Segona Guerra Mundial. Les dades mostren que l'experiència ha estat positiva, amb un increment de les rendes en totes dues regions i un comerç fluid a banda i banda de l'Atlàntic.
"L'administració nord-americana ha decidit atacar de manera unilateral aquest vincle amb un paquet d'aranzels sense precedents, del 25% per als automòbils i del 20% pels productes que s'importen de la Unió Europea", ha dit, i ha lamentat que això suposi un "retorn al proteccionisme del segle XIX". "No és una manera intel·ligent d'afrontar els reptes del segle XXI en un món totalment interconnectat", ha afirmat. La decisió, ha remarcat, és contrària a l'esperit que ha guiat les relacions comercials entre els Estats Units i la UE, i també dels interessos dels ciutadans i les empreses. "Perjudicarà el poder adquisitiu i els negocis", ha advertit.
Sánchez ha assegurat que les polítiques aranzelàries de Trump són "contràries a la veritat" i ha dit que és mentida que la UE apliqui aranzels del 39% als productes dels EUA, sinó del 3% i en alguns casos. Tampoc és cert, ha remarcat, que la relació comercial entre EUA i Europa estigui desequilibrada. "Els aranzels no són recíprocs, això és una excusa per castigar països, aplicar un proteccionisme estèril i recaptar per mitigar el dèficit d'una política fiscal més que qüestionable", ha afirmat. El president espanyol ha dit que "ningú no es beneficiarà dels aranzels" i que els principals perjudicats seran els ciutadans dels Estats Units.