La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat aquest dijous que els aranzels de Donald Trump del 20% per a la Unió Europea anunciats aquest dimecres en el "dia de l'alliberament" tindran “conseqüències devastadores” i que l’economia global patirà “massivament”. Encara més durament s'ha expressat el govern de la Xina, que s’oposa frontalment a les mesures estatunidenques i avisa que adoptarà contramesures per “protegir” els seus interessos. Tot plegat, mentre les primeres borses del dia, les asiàtiques, obren amb caigudes de més del 3%, com és el cas del Nikkei japonès.
Són les reaccions a l'anunci d'aranzels recíprocs per a tots als països anunciats per Trump per contrarestar el maltractament que entén que pateixen els Estats Units i que varien segons la gravetat que el cap de la Casa Blanca percep en cada cas. En el cas de la UE, el gravamen a les importacions estatunidenques és del 20%. Per a la Xina, en canvi, els aranzels són del 34%; mentre que per al Canadà i Mèxic són del 25%. Destaquen també els casos de Taiwan amb un gravamen del 32%, de l'Índia amb un 26%, i del Japó i Corea amb un 25%. Per contra, entre els països menys afectats s'hi troben el Regne Unit, Brasil i l'Argentina, amb aranzels del 10%.
En un discurs des de l’Uzbekistan, Von der Leyen ha assegurat que “la incertesa augmentarà en espiral i provocarà un increment del proteccionisme”. Tot i que ha volgut mantenir la mà estesa a l’administració Trump per passar “de la confrontació a la negociació”, la presidenta de la Comissió ha defensat que la UE “està preparada” per reaccionar i ha reivindicat el mercat únic europeu com a “refugi segur” per a empreses i consumidors. Malgrat això, ha advertit que la ni pot absorbir “l’excés de capacitat global” ni acceptarà “el dúmping” al seu mercat.
“Com a europeus, sempre defensarem els nostres interessos i valors. I sempre defensarem Europa”, ha dit Von der Leyen, que ha criticat el “caos” de les mesures de l’administració Trump. “No hi ha un camí clar enmig de la complexitat i el caos creat per l’impacte global d’aquests aranzels”, ha lamentat. De fet, l'alemanya ha assenyalat que el cost de fer negocis amb els EUA “augmentarà dràsticament” i els efectes es notaran “immediatament” a tot el món. “Totes les empreses, grans i petites, patiran des del primer dia”, ha afegit, preveient també una “disrupció de les cadenes de subministrament” i un “increment de la burocràcia”.
Al seu torn, un portaveu del ministeri de Comerç xinès ha defensat en paraules a l’agència estatal Xinhua que “no hi ha guanyadors en una guerra comercial” i “el proteccionisme no condueix enlloc”. Per això, la Xina ha instat els EUA a “cancel·lar immediatament” els seus aranzels unilaterals i resoldre les seves diferències amb els socis comercials a través del diàleg. I, per la seva banda, el primer ministre britànic, Keir Starmer, ha assegurat que està “preparat” per actuar en defensa de “l’interès nacional”.
Els parquets reaccionen amb números vermells
Les primeres borses que obren cada dia, les asiàtiques, ho han fet amb caigudes generalitzades pel temor a la guerra aranzelària de Trump. La més important, s'ha produït al parquet del Vietnam, el país més castigat amb un gravamen del 36%, i ha obert amb un -6%. El Nikkei japonès ho ha fet amb un -4% que s'ha moderat lleugerament, la borsa de Seül (Corea del Sud), amb un -1,02% i la de Sidney (Austràlia), amb un -1,14%.
Quan ha estat el torn de les europees, la dinàmica ha estat la mateixa. L'Íbex-35 ha registrat caigudes superiors a l'1,5% minuts després d'obrir la sessió, mentre que el DAX alemany ha obert amb descensos per sobre el 2%. A França, el CAC 40 la caiguda també s'ha situat al voltant del 2% i les borses britàniques han començat retrocedint un 1,3%. A Itàlia, la caiguda inicial ha estat d'un 1,6%.