La diplomàcia dels jueus catalans: creen un Observatori per seguir el futur a l'Orient Mitjà

Els amics d'Israel a Barcelona consideren que s'està redibuixant el mapa de la regió i aposten per l'èxit dels Acords d'Abraham amb els països àrabs

El grup de promotors de l'Observatori Permanent.
El grup de promotors de l'Observatori Permanent. | Cedida
16 de desembre de 2024, 12:03
Actualitzat: 12:22h

El mapa de l'Orient Mitjà està experimentant canvis sensibles i tant la comunitat jueva com els amics d'Israel a Catalunya no volen perdre pistonada. L'èxit de l'ofensiva israeliana al Líban, que ha afeblit l'Iran i Hezbollah, i la caiguda del règim de la família Assad a Síria, obre perspectives noves i s'ha seguit amb interès en el si de la comunitat jueva catalana. Un grup d'empresaris i acadèmics ha decidit crear un Observatori Permanent d'Avaluació dels Acords d'Abraham, amb la finalitat de seguir de prop l'evolució de les relacions entre Israel i els països àrabs.

Els darrers esdeveniments a l'Orient Mitjà estan capgirant l'escenari a la regió, just quan fa quatre anys dels Acords d'Abraham, quan sota els auspicis dels Estats Units, el Marroc, Bahrein i els Emirats Àrabs van reconèixer Israel. Era el setembre del 2020 i s'obria una perspectiva de crear un nou statu quo a la regió. El reconeixement de l'Aràbia Saudita -el gran objectiu perseguit pel govern de Benjamin Netanyahu- es veia imminent. L'octubre del 2023, l'atac de Hamàs contra Israel retornava la guerra a Gaza i Abraham s'enterbolia. 

Ara, Israel apareix com a reforçat després de catorse mesos de guerra d'Israel contra Hamàs, Hezbollah i la resta d'aliats de Teheran a la zona. A Catalunya, sectors de la comunitat jueva creuen que s'està al davant d'un nou Orient Mitjà. Marc Guerrero, president de la  consultora Ginteco World Wide i del club empresarial Cercle de les Llibertats, amb estretes vinculacions amb el Comitè Jueu Nord-americà (AJC), una influent organització creada el 1906, han organitzat unes jornades a Barcelona els dies 12 i 13 de desembre. En l'encontre  hi han participat figures com Miguel Medina, doctor en Relacions Internacionals per la Universitat de Cambridge; l'exministre d'Exteriors de Macedònia i exsecretari general de la Internacional Liberal Emil Kirjas, i el president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI), Toni Florido.

En la trobada hi eren també el cònsol general d'Israel a Barcelona, Yosef David Sanchez Molina; el president de la Comunitat Israelita de Barcelona, Raymon Forado; l'ambaixador d'Andorra davant les Nacions Unides, Ferran Costa, i el director general de l'IEMED, Roger Albinyana, entre d'altres. 

Les jornades van servir per analitzar els darrers esdeveniments a Síria, la influència afeblida de l'Iran i l'anomenat eix de la resistència després de la campanya d'Israel al Líban, i el paper crucial que poden tenir els Acords d'Abraham en un futur immediat. Els participants van subratllar que Hamàs no pot ser considerat un interlocutor vàlid en el procés de pau que Abraham podria facilitar i que ara -molt debilitat el bloc xiïta acabdillat per l'Iran- és més fàcil redefinir la relació entre els països àrabs i Israel. A l'Observatori hi haurà acadèmics de l'àmbit de les relacions internacionals i experts geopolítics internacionals, així com membres de l'ACAI.