El ministre de Defensa Nacional de Portugal, Nuno Melo, sorprenia divendres passat amb unes declaracions que encara porten cua a l'estat espanyol. Assegurava que el municipi d'Olivenza, situat al sud de Badajoz i pràcticament enganxat a la frontera, "és un municipi portuguès per un tractat" i reclamava així la seva devolució. És una disputa que ve de molt lluny, segles enrere, però que ara ha tornat a posar-se sobre la taula per les intencions de l'executiu lusità. La zona d'Olivenza i els seus voltants forma part de la llista de la CIA com a zona de disputa internacional.
En concret, Melo fa referència al Tractat d'Alcañices de 1297 i al Congrés de Viena de 1815. El primer establia que diversos municipis, com el d'Olivenza, passaven a ser de sobirania portuguesa. Diversos conflictes posteriors van establir l'intercanvi de localitzacions i el moviment de la frontera, però és al segle XIX, a la capital d'Àustria, on s'establia que Espanya havia de retornar a Portugal la sobirania de diversos pobles els quals "havia perdut" durant la guerra que havia tingut un impacte general a Europa. Aquest congrés se celebrava "per restablir les fronteres" després de la caiguda de Napoleó.
Què va fer Espanya? Ignorar els pactes establerts en aquesta reunió internacional. És per això mateix que ara, Portugal, tornar a reclamar la sobirania d'Olivenza. El poble forma part de l'euroregió ibèrica constituïda el 2008, en el marc de la cooperació entre els dos països sota el paraigua de la Unió Europea, en el qual s'establia una sobirania dual. La nova reclamació per part del govern portuguès xocaria de ple amb els preceptes creats fa més de quinze anys.
Tots els habitants d'Olivenza tenen dues nacionalitats, l'espanyola i la portuguesa. Ara bé, el conflicte entre tots dos estats ve de lluny, encara que com remarquen diversos mitjans, no existeix cap mena de conflicte entre els veïns del municipi. Portugal, però, argumenta ara que la cessió d'Olivenza (i també altres municipis dins la frontera espanyola) van ser cedits sota pressió i que, els tractats, de per si, no tenen legitimitat.
Extremadura defensa la sobirania espanyola del poble
La presidenta de la Junta d'Extremadura, María Guardiola, va defensar aquest mateix dilluns l'"espanyolitat" de la localitat i va afirmar al respecte que "és una discussió que ni tan sols es troba sobre la taula". "Sens dubte des d'Extremadura continuarem defensant l'espanyolitat del nostre poble que és Olivenza. No hi ha discussió (sobre l'espanyolitat de la localitat)", va remarcar Guardiola, que va insistir en el fet que no comparteix l'"opinió personal" del ministre de Defensa Nacional de Portugal.
"A mi em sembla un debat que no toca. És una discussió que ni tan sols està sobre la taula. Olivenza és espanyola des del 1801 i ho continuarà sent", ha sentenciat la presidenta extremenya a preguntes dels mitjans. En aquest punt, va defensar també la relació amb Portugal, que la va considerar com "fantàstica", i "especialment a Extremadura".