Incentius per als estudiants de més de 55 anys

La Fundació Mina i la Fundació Tecnos lliuren dues beques del diploma 'Ciència, Tecnologia i Societat' de la UPC

Publicat el 21 d’octubre de 2012 a les 08:55
Un dels beneficiaris de la beca / Foto: La Torre

La Fundació Mina i la Fundació TECNOS lliuren dues beques del diploma UPC ‘Ciència Tecnologia i Societat’ per a més grans de 55 anys Joan Llorens i Pedro Fernández són els dos estudiants beneficiaris de les dues beques que atorga la  Fundació Aigües i Mina de Terrassa i la Fundació TECNOS respectivament.  Jaume Roca, vicepresident de la Fundació Mina, i Rosa Pastor,  presidenta de la Fundació TECNOS, han  lliurat les beques als dos estudiants al Campus de la UPC a Terrassa.

Gràcies a la beca de Fundació d'Aigües i Mina de Terrassa, l'estudiant Joan Llorens podrà seguir els estudis durant els seus tres anys de durada sense cap cost. Per la seva part, Pedro Pastor, podrà seguir els estudis de manera gratuïta durant el curs gràcies a la beca que atorga la Fundació TECNOS.

La Fundació Politècnica de Catalunya i la Fundació d'Aigües i Mines de Terrassa van signar un conveni a finals del curs passar a través del qual la Fundació Mina de Terrassa es comprometia a sufragar el cost total que significa un estudiant cada curs durant tota la carrera. És a dir, la quantitat que Fundació Mina de Terrassa aporta al Diploma UPC 'Ciència, Tecnologia i Societat' és equivalent al cost anual de la matrícula d'un estudiant durant els tres anys de durada de la carrera, més els costos generals que es generen.

El conveni de col·laboració respon als objectius comuns d'ambdues entitats; de la Fundació Politècnica de Catalunya com a entitat vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya, de fomentar i promoure activitats de formació permanent i de recerca tecnològica, per millorar la vàlua dels professionals i les empreses públiques i privades, i de la Fundació Mina, de promoure i fomentar, la millora integral de la qualitat de vida de les persones, duent a terme activitats benèfiques, sanitàries, educatives, culturals, científiques i de foment de la investigació. També ambdues entitats coincideixen en l'especial suport a la gent gran.

Igualment, la Fundació TECNOS i la mateixa Fundació Politècnica de Catalunya van signar un conveni el passat juliol a traves del qual TECNOS expressa al seu interès en col·laborar activament en el Diploma en Ciència, Tecnologia i Societat de la UPC per a mes grans de 55 anys amb la convocatòria d'una beca assignada a un alumne d'aquesta titulació que reuneixi determinats criteris econòmics. I és que la Cooperativa Agrupació Pedagògica Tecnos  té com a objectiu promoure i fomentar, sense ànim de lucre, la millora integral de les persones, mitjançant la formació permanent i el desenvolupament d'activitats educatives, culturals, científiques i de foment de la investigació.

Com és el Diploma UPC per a mes grans de 55 anys
El Diploma UPC per a mes grans de 55 anys 'Ciència Tecnologia i Societat', que s'imparteix en el marc de la Fundació UPC, és una diplomatura de tres anys de durada estructurada en dos quadrimestres per cada any, tardor i primavera. En cada quadrimestre l'estudiantat ha de cursar 306 hores de classes presencials i 750 hores de treball personal a casa o a la biblioteca.

Els estudis es plantegen en quatre eixos de coneixement: el científic tecnològic, que aproximarà als estudiants a les tecnologies emergents com ara la nanotecnologia, la genètica, els teixits intel·ligents, la reproducció assistida, el canvi climàtic o les energies renovables. Un altre eix inclou temàtiques sobre els canvis accelerats que viu la societat i els nous horitzons del fet cultural expressat en formats com ara el teatre, el cinema, la literatura o la pintura. El tercer eix és el psicològic i de comportament humà, que dóna resposta al gran interès ciutadà pels estats emocionals de les persones. El quart eix dóna resposta a les inquietuds de la gent gran en l'àmbit de la salut.

Estudis singulars per a estudiants singulars
Els responsables del disseny de la titulació han tingut en compte la singularitat dels estudiants i ho han fet sota paràmetres diferents a com es planteja bona part de la formació universitària. Per això, el programa d'estudis és obert, interdisciplinari i molt flexible, de manera que l'estudiantat pugui fixar el seu aprenentatge en funció de la seva preparació prèvia i la disponibilitat horària.

Segons l'Organització Internacional del Treball (OIT) es preveu que d'aquí a unes dècades el nombre de persones majors de 60 anys passarà de 672 milions a 2.000 milions. Segons el Secretariat d'Estat de la Seguretat Social, només el 44% dels majors de 55 anys es troba en situació activa. La Universitat té una responsabilitat social i cultural envers aquest col·lectiu de persones que ja no estan en actiu però que es troba en condicions de seguir aprenent.