«Volem viure»: els sindicats incrementen la pressió en l'1-M de la reducció de la jornada

Milers de treballadors surten als carrers de Barcelona el Primer de maig per reclamar l'aprovació urgent de les 37,5 hores i posar les cures al centre

  • La part capdavantera de la manifestació principal de l'1-M a Barcelona -
Publicat el 01 de maig de 2025 a les 13:14
Actualitzat el 01 de maig de 2025 a les 14:29

"Volem viure, compartir i conciliar". És el clam que ha ressonat als carrers de Barcelona en la manifestació principal d'aquest Primer de maig convocada per CCOO i UGT. Una mobilització en què ha destacat la reclamació de l’aprovació urgent de la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals que encara ha d'aprovar el govern espanyol i després haurà de tramitar el Congrés.

En aquest sentit, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha reivindicat el lema de la manifestació Protegir les conquestes, guanyar el futur, mentre que l'homòloga de CCOO, Belén López, ha dit que cal crear un “cercle virtuós” per avançar en més millores socials i posar les cures al centre. En una atenció a mitjans, els sindicats han reclamat als partits del Congrés que un cop s'aprovi la reducció de la jornada al govern espanyol, en permetin la tramitació al Congrés per iniciar una negociació.

I és que milers de persones s'han manifestat aquest Primer de Maig en una protesta que ha sortit el migdia d'Urquinaona i ha baixat per la Via Laietana fins a la plaça Antoni Maura, davant de Foment del Treball. D'altra banda, en la seva mobilització paral·lela, la secretària general d'USOC, Maria Recuero, ha exigit una reducció "sense que costi un euro" i sense "lletra petita ni clàusules amagades". En aquest sentit, ha demanat "més treball estable" i "més salari i qualitat de vida" acompanyades d'unes "condicions laborals garantides amb una protecció i conciliació".

La dirigent d'USOC també s'ha referit al problema de l'habitatge i ha sentenciat que "no és un luxe" sinó que ha de ser "un dret sindical". "No volem i no acceptarem pagar més del 50% de sou per fer front a l'habitatge o al lloguer", ha afegit Recuero, que ha advertit que "la precarietat s'ha estancat". Amb tot, els discursos dels sindicats a Catalunya han coincidit amb els de la manifestació a Madrid, que ha començat amb problemes pels impediments de l'Ajuntament d'Isabel Díaz Ayuso, que no ha permès tallar els carrers perquè desfilessin els treballadors.

En tercer lloc, unes 400 persones més han assistit a la manifestació de la Intersindical a Barcelona. En acabar la marxa, al parc de l'Estació del Nord, el secretari general, Sergi Perelló, ha afirmat que els "enemics" de la classe treballadora només són "invencibles" si aquesta no està organitzada. El sindicat independentista reclama una jornada laboral de 32 hores i un salari mínim de 1.425 euros a Catalunya. Durant la marxa han intervingut Dolors Sabater en nom del Sindicat de Mares, Enric Aragonès del Sindicat de Llogateres, i David Minoves, del CIEMEN, que han vinculat el sindicat a la lluita per les cures, l'habitatge i l'internacionalisme.

L'1-M clama amb manifestacions a tot Catalunya

Tarragona, Lleida i Girona han estat també l'escenari de les respectives mobilitzacions pel Primer de maig, que han congregat al voltant de mig miler de persones cadascuna. A Tarragona, coincidint amb el recent preacord d'una part del conveni de la plantilla de PortAventura que ha permès desconvocar la vaga prevista per l'1 i 2 de maig, la secretària de CCOO a la ciutat, Mercè Puig, l'ha qualificat de "primer pas" en termes salarials i contractuals.

A Ponent, el secretari general de CCOO de Lleida, Pere Sánchez, ha defensat que cal defensar el sector de la pagesia català, però garantint sempre els drets dels treballadors. Mentrestant, a Girona, els secretaris generals de CCOO i la UGT, Diana Estudillo i Maxi Rica, han reivindicat també "un canvi de model" que permeti equilibrar els horaris comercials amb la conciliació familiar, assenyalant amb el dit Lloret de Mar com a municipi on cal actuar.