La història i misteris de les coves de sal de Cardona, al descobert

Publicat el 13 de març de 2013 a les 12:46

Muntanyes de sal a Cardona Foto: http://www.cardonaturisme.cat

Aquest dijous, a les 22 hores, la sala d'actes del Centre Excursionista de Terrassa acollirà la conferència "Les coves de sal de Cardona en el marc de l'equilibri natural salí" a càrrec de Ferran Cardona i Olivan. L'acte és obert a tothom i està organitzat per la secció d'investigacions subterrànies del CET.

Ferran Cardona, autor i presentador d’aquesta conferència, va néixer a Barcelona el 1954, és llicenciat en Ciències Geològiques i expert en l’estudi del carst, del qual n’és un destacat especialista. Autor de diversos llibres i de molts articles publicats en revistes especialitzades.

A Cardona existeix l’aflorament de sal més important de l’Europa occidental, anomenat "el Salí" pels cardonins. Malgrat tenir una superfície modesta, s’hi han desenvolupat importants fenòmens càrstics, tant superficials com subterranis, que han fet d’aquest racó del món un indret de gran importància des del punt de vista geològic i carstològic. Espeleològicament, el Forat Micó ha estat la cavitat més coneguda des de temps immemorials.

Ara bé, als voltants de 1925 s’inicien les labors mineres per explorar les sals potàssiques que amaga el subsòl. Així, l’aflorament es converteix en territori miner. Aquest fet tindrà una gran transcendència ja que les actuacions humanes, efectuades tant en superfície com en el subsòl, trencaran el fràgil equilibri d’un indret tan sensible com ho és el salí. Com a resultat d’això, es van produir canvis importants a la hidrologia i a la hidrogeologia local, amb conseqüències devastadores. Una d’aquestes conseqüències va ser, precisament, la generació d’una cavitat de més de 4 km de recorregut explorat: la cova dels Meandres de Sal (4300 m i 187 de desnivell).
       
Aquesta xerrada va més enllà de ser una descripció de les coves que amaga la sal de Cardona. És també la història dels esdeveniments que han donat lloc a la generació de fenòmens espeleològics, com també de l’important paper que han jugat els espeleòlegs en la minimització dels problemes que han afectat l’aflorament salí.