Abad: «L'administració només utilitza la gestió digital per cobrar tributs»

"Per què no incloure també les gestions que suposen una pèrdua de temps i de competitivitat a les empreses?", reclama el president de la patronal Cecot

Publicat el 14 d’abril de 2015 a les 09:02
La patronal Cecot torna a posar a debat la reclamació històrica de realitzar canvis estructurals en l’Administració Pública per adaptar-la a les necessitats actuals de la societat i, sobretot, de les empreses. “Tenint en compte un any tant electoral com aquest, entenem que és necessari que els partits polítics incloguin en els seus programes una autèntica reforma, i en profunditat, de l’Administració Pública, que s’adapti a les necessitats actuals i que aprofiti la tecnologia que tenim a l’abast”, explica Antoni Abad, president de la patronal Cecot, “tanmateix des de la Cecot demanem la necessitat d’arribar a grans consensos i un compromís a mig termini entre la classe política per efectuar un canvi real”.

De fet, les Administracions Públiques han accelerat molt les relacions per la via digital amb les empreses pel que fa a processos on l’impacte econòmic és important per a elles, “només cal veure l’agència tributària, la seguretat social o el cobrament de tributs, taxes o impostos”, recorda Abad. La Cecot considera necessari i de vital importància que l’Administració desenvolupi la resta de processos administratius que fan a referència a donar servei a ciutadans i empreses. La patronal catalana reclama ampliar la digitalització dels processos de la resta d’àmbits de la gestió administrativa a fi i efecte d’agilitar i abaratir la despesa per a les empreses, guanyar eficiència i rapidesa i, en conseqüència, ajudar-les a esdevenir més competitives.  D’exemples en poden sorgir molts i de molt diverses casuístiques: des de la gestió de baixes per IT entre l’INSS, el treballador i l’empresa (en comptes d’haver d’anar a buscar papers i portar-los físicament d’un lloc a l’altre), passant per seguiments d’expedients als Jutjats, com la possibilitat de regular l’enviament dels fulls de salari de manera on-line.

A Catalunya, la Cecot ha celebrat positivament la posada en marxa del projecte de Llei de Simplificació Administrativa de l’Administració, “és un camí necessari però encara insuficient”. Cal que totes les administracions avancin en aquesta direcció, que s’aconsegueixi anar més enllà i amb un ritme molt més ràpid del que s’ha estat marcant fins el moment. És necessari aprofitar l'actual conjuntura per simplificar procediments, compartir coneixements i harmonitzar fiscalitats sota el principi de sentit comú a tots els nivells de l’Administració.

Però per assolir una Administració “business friendly” i “open” cal incidir en mínim quatre aspectes de l’Administració Pública: un canvi cultural, és necessari que l’Administració tingui clar que el seu objectiu és donar servei als ciutadans i les empreses i que aquests han d’estar al centre de la gestió. Aconseguir-ho significa una revolució cultural en la manera de fer les coses i en les actituds dels treballadors públics; en els processos, ja que aquests no han estat dissenyats per servir als ciutadans i les empreses i per tant caldria el que en més d’una ocasió la Cecot ja ha reclamat, una reingenyeria de processos; l’organització, que actualment està dissenyada sota models jeràrquics no tenen res a veure amb l’eficiència. Caldria reorganitzar les administracions sota un model en xarxa, orientat a projectes i a la consecució de resultats; i finalment, cal reformar les relacions, del mostrador a la taula rodona, del correu certificat a la comunicació on-line, de la obligació a la presència física a les facilitats de relació, etc.

“L’altre extrem de la digitalització de processos seria les gestions amb el Departament de Justícia”, afirma Abad, “a ple segle XXI encara han de realitzar tràmits a mà i els ciutadans i les empreses invertir temps i diners per una ineficient gestió de la pròpia administració”.