
Xavier Queralt, director territorial a Catalunya del Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ha anat de bòlit aquests últims dies concedint entrevistes als mitjans de comunicació per tal d'explicar i aclarir tots aquells dubtes que han sorgit per la recent compra pel BBVA de l'entitat Unnim.
Què els diria als clients d'Unnim ara que són també els seus?
Els clients d'Unnim ja gaudien abans de l'adjudicació de molta qualitat en el servei, en l'atenció personal i tenien un valor afegit pel fet de tractar amb una entitat financera molt arrelada al territori on viuen. Doncs bé, tot això també ho volem mantenir. La intenció és seguir amb la mateixa tònica però aportant-hi un plus.
I quin serà aquest valor afegit que aportarà el BBVA?
Per una banda més solvència, ja que fins ara potser en tenien alguns dubtes, i per l'altra, una millor accessibilitat al crèdit, que també ens els últims temps ho tenien més complicat. Així doncs, aportarem tranquil·litat. I potser una cosa que és menor però que per als que viatgen els serà molt útil: em refereixo al fet que en ser un gran grup tenim oficines repartides per tot Espanya i bona part de l'estranger.
A Terrassa, hi ha oficines d'Unnim a pocs metres de les del BBVA...
És cert que nosaltres ja tenim a Terrassa unes 15 oficines i que amb la fusió n'hi haurà que pràcticament se solaparan. Per això, la nostra intenció és tancar aquelles que, per sentit comú, no són necessàries. Crec que el mateix client no entendria que en menys de 50 metres tingués dues oficines de la mateixa entitat. No obstant, tancar o no oficines és per a nosaltres un tema menor; per al BBVA el més important és mantenir la qualitat de servei al client.
Però tancar oficines no implica acomiadar personal?
No serà així. El fet que tanquem diverses oficines bancàries no significa que reduirem la plantilla en la mateixa proporció. S'ha de tenir en compte que els clients augmentaran i per tant també necessitarem més treballadors. Cal dir que hem vist que les oficines és la part menys important per als nostres gestors ja que actualment la majoria de relacions que s'estableixen amb els clients es fan via electrònica, ja sigui per telèfon, SMS o amb 'e-mails.
Han dit que el BBVA té un excedent d'un 20% de plantilla.
És cert, però insisteixo, la nostra idea és que no hi hagi acomiadaments. El BBVA té un projecte de creixement i creiem que la solució passa per fer un programa de prejubilacions en els propers tres anys. Unes prejubilacions progressives i privades que no tindran cap cost per al contribuent. En aquests moments tenim 6.300 empleats i som una de les empreses més grans de Catalunya, i la nostra intenció és créixer. A més, vull remarcar que el BBVA va recuperar Unnim quan aquesta era una entitat que estava en fallida i que, per tant, tots els seus treballadors perillaven.
L'Obra Social és un dels punts sensibles per als terrassencs.
Entenem la preocupació però la nostra idea és mantenir els valors de proximitat i d'arrelament al territori que Unnim ha cultivat al llarg de tots aquests anys. I un d'aquests valors és, sens dubte, l'Obra Social. Farem tot el que puguem perquè tiri endavant. Tot i que entenem que, ara mateix, l'Obra Social té vida pròpia ja que en principi s'ha preservat la separació de patrimoni que forma part de l'entitat que la gestiona.
Així doncs, l'Obra Social no perilla?
El BBVA ha tingut sempre i continuarà tenint voluntat de responsabilitat social i l'Obra Social Unnim, sobretot el seu vessant assistencial, que és el més sensible per a nosaltres, encaixa perfectament amb tots els programes que duem a terme. Estem parlant, per exemple, de Fupar o la residència La Llar, que entenem que són molt valorats per tots els terrassencs i que nosaltres també valorem com una cosa positiva. La nostra intenció és intervenir i ajudar en tot el que puguem.
El BBVA sona com un dels postors per quedar-se CatalunyaCaixa.
Qualsevol entitat financera que estigui en posició de ser adquirida serà degudament estudiada pel BBVA. En el supòsit que CaixaCatalunya surti a la venda hi podríem estar interessats ja que ens agrada l'economia catalana. Creiem que aquesta a mitjà termini tornarà a ser important perquè té molt potencial. Sens dubte, per a nosaltres seria una bona oportunitat i una bona aposta per seguir creixent. Però no renunciem a seguir-ho fent també a Catalunya pels nostres propis mitjans mentre no surtin oportunitats.