Com es fa l'intercanvi entre empreses i estudiants?

La Cambra de Comerç explica la seva experiència en la coordinació de programes europeus

Publicat el 18 d’octubre de 2012 a les 05:49
 Un moment de la sessió: Foto: La Torre

La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha participat activament aquest passat mes de setembre en una jornada empresarial promoguda per la Unió Europea a Madrid. La participació s'ha centrat en explicar l'experiència que té l'entitat en el lideratge i la gestió del programa europeu 'Q-Placements', que promou activament l'intercanvi entre estudiants i empreses en el marc de tota Europa.

La jornada, duta a terme a la Cambra de Comerç de Madrid, ha tingut un caràcter estatal i ha comptat amb una nombrosa representació d'empresaris. S'ha centrat en explicar les experiències i casos d'èxit per tal de donar a conèixer els avantatges que té per a l'empresa el fet de participar en programes europeus per acollir estudiants de l'FP, universitaris i nous emprenedors d'altres països.

En la trobada també s'hi han explicat els serveis i les línies de finançament que té disponibles la Comissió Europea per a les empreses que s'acullin a la iniciativa, que s'anomena "We Mean Business".

L'experiència del programa europeu 'Q-Placements'
Josep Beltran, director de Serveis de la Cambra de Terrassa, ha exposat l'experiència que té l'entitat en la gestió del programa 'Q-Placements'. Aquest programa europeu, impulsat per l'Ajuntament i la Cambra de Terrassa, té com a objectiu principal esdevenir un referent en la qualitat de les pràctiques professionals en empreses dirigides als estudiants de la formació professional.

'Q-Placements' durarà en la seva primera fase pilot fins l'any 2014, en una etapa finançada per la Unió Europea en el marc del programa Leonardo da Vinci. Els seus objectius se centraran en l'establiment de mecanismes efectius per a la gestió de les pràctiques d'estudiants de formació professional en empreses de tota Europa. Posteriorment, la xarxa continuarà en funcionament amb els mecanismes dissenyats en aquesta primera fase.

En aquest període, l'objectiu és que gairebé 11.500 estudiants de l'FP, 110 centres educatius i un mínim de 440 empreses d'Europa participin en les activitats de sensibilització del projecte 'Q-Placements', orientades a la qualitat de l'experiència per a les tres parts implicades.

La Cambra i l’Ajuntament de Terrassa coordinaran que els estudiants de formació professional de Catalunya puguin fer pràctiques en empreses europees, i alhora es posaran en contacte amb les empreses de la demarcació de la Cambra que estiguin interessades en acollir professionals d'altres països. El mateix procediment es durà a terme en els 10 països dels socis del projecte, que pertanyen a centres de formació professional, cambres de comerç, centres de promoció de l’emprenedoria i centres d'innovació de d’Alemanya, Bèlgica, Bulgària, França, Itàlia, Polònia, Regne Unit, Romania  i Suècia.

Programa europeu 'Erasmus for Young Entrepreneurs'
Els empresaris assistents a la trobada també han pogut conèixer l'experiència del programa 'Erasmus for Young Entrepreneurs', explicada per una de les empreses que hi participa i ha acollit nous emprenedors.

'Erasmus for Young Entrepreneurs', en el qual també participa la Cambra de Terrassa, és un programa de la UE concebut per facilitar l'estada d'emprenedors de la UE en empreses de la UE. Es tracta d'un programa d’intercanvi d'experiències entre emprenedors i empresaris experimentats.