
La Cambra de comerç i Indústria de Terrassa ha fet públiques les conclusions del seu estudi de conjuntura econòmica corresponent al primer trimestre de l'any. L'informe l'elabora la institució en col·laboració amb l'Idescat des de l'any 2003 i té en compte la demarcació territorial de Terrassa. La mostra comprèn 430 empreses sobre una població de 21.625 i el marge d'error estimat és del 4,75%.
D'acord amb els resultats d'aquest estudi, es manifesta una certa millora en la percepció global del clima empresarial davant de la situació de recessió econòmica per part dels empresaris de la demarcació de Terrassa, tot i que aquesta situació de ralentització de l'activitat econòmica encara persisteix.
En aquest sentit, s'ha reduït significativament el percentatge d'empreses que manifesten una visió negativa de la marxa dels negocis, essent del 38,1% en el primer trimestre d'aquest any en comparació amb el 48,6% del trimestre anterior i amb el 54,4% del tercer trimestre de 2012. Els valors negatius dels indicadors indiquen una tendència a la moderació amb un saldo de -27,6 punts per al 1r trimestre de 2013 davant del -38,4 per al trimestre anterior. Aquesta evolució manifesta que, en global, la percepció del clima empresarial per al conjunt d'activitats ha evolucionat favorablement durant dos trimestres consecutius.
Així mateix, les valoracions dels empresaris dels sector dels serveis, que ofereix el saldo menys negatiu de -13,5 punts i millora en 24,3 punts en relació al quart trimestre de 2012, seguit del comerç (-33,9%), han contribuït notablement a aquesta millora en la percepció global de l'evolució del clima empresarial. En canvi, tant la indústria (-38,4) com la construcció (-73,2) manifesten un cert empitjorament en les valoracions en relació al trimestre anterior.
Índex de confiança
Pel que fa als altres indicadors de clima empresarial i a l'evolució en relació al trimestre anterior, els saldos negatius menys intensos es registren en el nivell d'ocupació dels serveis (-8,5 punts) i el nivell de preus del comerç i de la indústria (-11,4 i -11,9 punts, respectivament). La facturació registra els saldos menys negatius en la indústria (-18 punts) i els serveis (-25,0), mentre que el comerç i la construcció registren els saldos més intensos (-52,6 i -61,1 punts). L'evolució dels preus i el nombre d'ocupats presenten els saldos més negatius en la construcció amb valors de -40,0 i -29,4 punts, respectivament.
Més de la meitat dels
empresaris té
problemes per aconseguir
finançament
Més de la meitat de els empreses de tots els sectors d’activitat pateixen dificultats en el finançament. En el període comprès entre l'agost del 2012 i el març del 2013, el 50,8% de les indústries, el 90,2% de les empreses constructores, el 63,1% dels comerços i el 56,1% de les empreses de serveis han tingut algun problema relacionat amb el finançament de l'activitat.
Les dificultats financeres han estat diferents en cada sector d'activitat. En aquest sentit destaca que, en el cas de la indústria, la principal dificultat es troba en la manca de capitalització. En el cas de la construcció i el sector del comerç és la debilitat de la demanda. Quant al sector serveis, el principal factor ha estat vinculat al problema de la morositat per part de clients, seguit de la feblesa de la demanda.
Sobre el finançament a través de vies alternatives al crèdit bancari, es tracta d'una via poc utilitzada per la majoria de les empreses de la demarcació. Només un 10,2% de les indústries, un 5% de les empreses de construcció, un 8,5% dels comerços i un 5% de les empreses de serveis utilitzen vies de com el capital risc, business angels o préstecs participatius.