
Un total de 35 empresaris i directius han participat en la sessió informativa que s’ha celebrat aquest matí a la seu de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa sobre les oportunitats de negoci i inversió a Angola. Sota el títol d’"Angola, oportunitats i creixement del gegant africà", la sessió s’ha orientat a analitzar i informar dels avantatges i oportunitats empresarials que ofereix aquest país, considerat un dels mercats amb més potencial d’Àfrica i una de les economies que experimenta una de les taxes de creixement més elevades de tot el món.
Aquesta sessió, ha anat a càrrec de Xavi Joia, consultor analista de mercat de la Cambra de Terrassa especialitzat en el mercat angolès, i Jordi Torrents, area manager d’Institucions Financeres Internacionals de Banc Sabadell, qui ha informat dels aspectes financers i la gestió del risc en les compres i vendes al país africà. La sessió ha estat presentada i moderada per Josep Prats, director gerent de la Cambra de Terrassa.
Angola, amb 20,9 milions d’habitants, és el segon major productor de petroli d’Àfrica i està experimentant una situació econòmica extraordinària amb un creixement mitjà anual de l’11%. L’objectiu del govern angolès és mantenir el creixement econòmic per sobre del 7% en els propers 4 anys. Es tracta d’un país emergent, dinàmic i un important actor en el subministrament de recursos naturals, ja que compta amb unes importants reserves naturals. Els principals sectors que contribueixen al PIB del país són, sobretot, el sector de la indústria extractiva de petroli (58,3%), seguit pel comerç i els serveis (21,4%), l'agricultura, la silvicultura i la pesca (8,2%), la industria manufacturera (6,6%) i la construcció (4,4%). L'agricultura de subsistència proporciona el suport principal per al 85% de la població. La producció de petroli, que representa més del 95% de les exportacions, seguit dels diamants, el mineral de ferro, la sal i el gas natural són els principals recursos miners.
En el sector industrial destaca la siderúrgia, el ciment, el tèxtil, la química, la refinació de petroli i la producció de vidre. El Govern del país desenvolupa un ambiciós pla de modernització que defineix com a eixos principals la millora de la xarxa de telecomunicacions i el desenvolupament de la xarxa d’aprovisionament d’aigua i energia, així com la construcció, el transport i millora d’infraestructures bàsiques i la modernització i augment de la producció agrícola. Aquests programes de reconstrucció i desenvolupament en marxa al llarg de tot el país ofereix oportunitats d’inversió de l’exterior a pràcticament tots els sectors.
Amb una producció nacional molt reduïda, el mercat angolès importa de l’exterior la majoria dels béns de consum i de béns d'equip. Així mateix, el context d'estabilitat política que experimenta el país des de l’any 2002, el procés de reconstrucció i la millora del marc jurídic de les inversions (acord APPRI) han provocat un renovat interès inversor per a aquest mercat.
A causa de les oportunitats que ofereix aquest mercat al col·lectiu empresarial català, la Cambra de Terrassa ha integrat Angola com un dels mercats de destí habitual dins dels seus programes de missions comercials, a més a més de comptar amb Xavi Joia com a assessor propi especialista en aquest mercat per donar suport empresarial en processos de prospectiva, anàlisi i desenvolupament comercial a mida i de forma individualitzada per a les empreses que ho requereixin. En l’any 2014, la Cambra ha programat una missió comercial als mercats africans d’Angola i Sud-àfrica que tindrà lloc del 16 al 27 de novembre.