
El vicesecretari general d'Estratègia de CiU i portaveu del Govern, Francesc Homs ha estat aquest dilluns a Terrassa. Convidat per la Cecot, el membre del Consell Executiu Nacional de Convergència ha estat l'encarregat d'encetar el cicle "Quo vadis Catalunya". Des de la patronal vallesana es pretén que els principals grups polítics exposin al llarg de les properes setmanes les seves propostes de cara a les eleccions del 25 de novembre.
La trobada ha estat presidida per Antoni Abad, president de la Cecot, el qual ha agraït la presència d'Homs i ha subratllat que l'objectiu rau en què "és en moments com els que està travessant el país, quan els empresaris necessitem tenir informació de qualitat i contrastada, per tal de poder fer una bona anàlisi de tots els possibles escenaris".
Francesc Homs ha basat la seva ponència en quatre grans punts: en primer lloc, ha posat l'èmfasi en què "ens trobem davant d'un moment històric", en segon lloc, ha afegit que el primorial és tenir coneixement de "què és el que ens ha portat fins aquí i a quina conseqüència respon tot el que s'està plantejant".
La tercera pota de la seva intervenció ha fet referència a la identificació de "quin és el projecte de país que ens belluga, almenys des del punt de vista de CiU i quins són aquells instruments que necessitem per a la disposició d'un estat propi", i en aquest sentit, ha remarcat que "el que és essencial és tenir un projecte de país". I, finalment, ha anat desgranant com des de CiU i l'actual govern pensa dur a terme aquest projecte de país, és a dir, ha exposat el "compromís que en la propera legislatura es farà una consulta popular encaminada al futur col·lectiu i amb la mirada posada en poder disposar d'un estat, com ja tenen tantes altres nacions del nostre entorn, en el si de la Unió Europea".
"Sense por"
Davant dels dubtes o incerteses que des de diferents àmbits empresarials s'han expressat recentment, Homs ha manifestat que "la gent de la Cecot i els seus afiliats, i els empresaris en general, l'última cosa que tenen és por, això és el que caracteritza a l'emprenedor perquè sinó no hauria fet mai empresa i s'hagués arriscat i pres decisions malgrat no tenir totes les respostes sobre la taula". Per aquest motiu, el portaveu del Govern considera que "són ells, els empresaris, qui més predisposats estan a entendre un procés de les característiques que enceta Catalunya".
Francesc Homs ha reconegut que "és raonable que davant d'un camí nou hi hagi dubtes, però la seguretat que té ara mateix aquest país és que si ens quedem on som, morim. I això és el que ens fa aixecar-nos a caminar i això és el que fa l'empresari cada dia reinventar-se i buscar maneres de créixer". El vicesecretari de CiU ha posat de relleu que "en contextos de crisi i de canvi s'hi troben les oportunitats perquè l'estimul és permanent i constant" i ha afegit "i a casa nostre tenim estímuls com ara un Estat que no respon per res a les perspectives i necessitats que tenim com a país i després també la realitat, que és el context de crisi global que ens exigeix fer les coses diferent".
Homs ha remarcat el gran paper que estan realitzant els empresaris catalans ja que "són els que millor han intuït que el que cal és anar una passa per endavant, per exemple, en el camp de la internacionalització, de les necessitats formatives, de les millores en infraestructures, etcètera" i ha insistit en què "el canvi de fons s'esta produïnt gràcies a les estructures més dinàmiques de la societat, l'està empenyent les classes mitjanes, la gent jove i la gent veritablement emprenedora. I aquests últims són justament els que sovint topen amb un estat espanyol que lluny d'oferir-los respostes amb sentit comú, només causa que problemes i dificulta la generació de projectes". I ha sentenciat: "No s'ha de tenir por si el procés, com nosaltres volem, es fa d'una manera democràtica, pacífica i constructiva".
Per això, en les properes sessions, els empresaris terrassencs podran escoltar l'alcalde de Terrassa i primer secretari del PSC, Pere Navarro; la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho; i el president d'ERC, Oriol Junqueras.