Mas-Colell posa Israel com a exemple a seguir

Leitat de Terrassa va acollir ahir la quarta edició de la Jornada de la Innovació a Catalunya, on es van presentar els reptes i les oportunitats en aquest àmbit

Publicat el 22 d’octubre de 2013 a les 12:18
Mas-Colell amb Jordi Ballart i Eusebi Cima Foto: A.T.

El Conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, va tancar la IV Jornada de la Innovació a Catalunya, celebrada a l’Institut Tecnològic LEITAT de Terrassa, membre de TECNIO. Per al titular de la cartera d’Economia, el concepte d’innovació actual ha d’englobar tant la investigació com el desenvolupament, simplificant així les fórmules utilitzades fins ara, en tots els processos o productes que a partir de la utilització de coneixement acaben influint tant en els mercats com en els consumidors finals.

Mas-Colell va posar Israel com a exemple a seguir “pel corrent d’explosió de creativitat empresarial” que estan experimentant i pels quals se’ls inclou dins la llista de països emergents. Precisament, està previst que en les pròximes setmanes el Conseller acompanyi al President Mas en el viatge institucional amb missió empresarial que es farà en aquest país.
 
La Jornada, celebrada a l’auditori de LEITAT, va iniciar-se amb la benvinguda del seu president, Eusebi Cima, posant de manifest la seva il·lusió i satisfacció per la tasca desenvolupada, que aposta pel talent i el coneixement com a base de la seva estratègia d’acompanyament a empreses i institucions que volen afegir valor tecnològic als seus processos i productes. Per a Cima, “la innovació és el resultat de la invenció combinada amb la comercialització”.

La primera taula de debat de la Jornada, centrada en la internacionalització i la innovació com a reptes per al proper any, va donar per resultat la unanimitat dels tres participants sobre la conclusió que cal seguir treballant amb el talent com a base de la innovació i el combustible per a recuperar la competitivitat perduda. Per a Miquel Martí, President de FemCAT, Salvador Alemany, President del CAREC, i Joan Majó, exministre d'Energia i Indústria i membre també del CAREC, els objectius del 2014 es centren en millorar la quota d’atur registrada, millorar la formació a través del talent; prendre consciència del nou escenari, començant de nou i no pensant en resistir, i, finalment, que la competitivitat ha de basar-se en el foment del talent i el coneixement generat internament.

L’estratègia a seguir en el camp de la innovació vista des de les administracions públiques va centrar el debat de la segona mesa. Els seus ponents van ser Ramon Tremosa, parlamentari Europeu del Grup ALDE, Alejandro Fernández, portaveu de la Comissió d’Economia i Competitivitat del Congrés de Dipuats,  i Pere Torres, Secretari d'Empresa i Competitivitat. Per a Tremosa, “cal valorar el protagonisme de Catalunya en matèria de recerca i desenvolupament”, ja que les dades la col·loquen al capdavant, però alhora, va reclamar un esforç per tenir una visió més de futur en aquesta matèria i guanyar més pes estratègic al continent europeu.
Alejandro Fernández, per la seva banda, recordà la necessitat dels governs d’adaptar-se al nou escenari econòmic, centrant els seus objectius en saber atraure la innovació per tal de millorar la situació econòmica actual. Per a Fernández “hem de ser conscients que la innovació por aparèixer a qualsevol lloc del món, i per això cal estar preparats”.

Finalment, el secretari d’empresa i competitivitat, Pere Torres, va presentar la innovació com una responsabilitat compartida, responsabilitzant a les administracions de tres aspectes: “la tasca de sensibilització, la creació de marcs propicis per a que es generi innovació i l’acompanyament necessari a les empreses per tal que es pugui produir”. Per a Torres, aquestes últimes són les veritables claus de la innovació.

Després de la cloenda de la Jornada, el Conseller Andreu Mas-Colell va visitar les instal·lacions de LEITAT.