
Un lloc per passejar-HI tranquil·lament sense soroll ni contaminació o un espai per accedir-hi amb tot tipus de vehicles que, de retruc, afavoreixin l'efecte tafaner i incitin a la compra? Sigui una opció o l'altra (o fins i tot fórmules mixtes com la de Sabadell, que l'obre entre setmana), la Rambla és un afer irresoluble i va per llarg. Ferida de mort per unes obres del metro tan eternes com estèrils, rep tantes propostes com pocs clients.
Els darrers en destapar la caixa de trons van ser els paradistes del Mercat de la Independència, el 90% dels quals són partidaris de reobrir-la al trànsit, amparant-se en la baixada de les vendes, la manca de visibilitat i les acrobàcies que cal fer si es vol deixar el cotxe pels voltants. Terrassacentre, Ca n'Aurell Comerç i Serveis i el consistori estan d'acord en la necessitat urgent d'organitzar activitats reanimadores (bicicletades, mercats, concerts...) però el grup de treball encara no s'ha reunit i els botiguers han de fer caixa dia a dia. La qüestió encara s'embolica més per la distribució de l'espai, amb quatre models radicalment diferents que tenen les seves pròpies visions i necessitats.
La benedicció de l'autobús
El tram sud de la Rambla, entre el Portal de Sant Roc i la Rambleta del Pare Alegre, comprèn 46 establiments (més cinc entitats bancàries), que no mostren massa preocupació pel tema. El fet de ser punt neuràlgic de totes les línies d'autobús els garanteix clients a la porta d'entrada. "Aquí ja tenim trànsit, la reobertura no ens afectaria. No veig que el fet que tornin a passar cotxes produeixi més activitat perquè tampoc podrien aturar-se", indica Joan, d'Elit. "No em va ni em ve, això afecta el tram del mig de la Rambla, que ha deixat d'existir per a la ciutat: no veus locals nous perquè en van tancant", assegura José Manuel, del Fet Calent. Des de Gisbel, tenen una opinió similar. "Sort en tenim de l'autobús!", diu l'encarregada.
"Reobrir-la li donaria més vida però si tampoc hi ha aparcament...", recorden des del Golden Park. Les crítiques a la mobilitat també són freqüents, com la que apunten a Fotoprix. "Tot s'ha derivat a carrers secundaris i molta gent no ve al centre perquè ha de fer 25 voltes". "Cal fer més aparcaments i activitats, com per exemple un mercat. Diuen que la Rambla ara és tranquil·la, però és un eufemisme de morta" opina Nuda, de Movistar. I no falten les comparacions amb la ciutat veïna. "Per passejar és més còmoda i bonica però no hi ha la mateixa vida que té la Rambla de Sabadell. La de Terrassa sembla una ciutat fantasma", explica Joana, de Punt Fresc. I Noemí, del Nostrum, ho compara amb la seva localitat d'origen, Canet de Mar.
"Allà van fer obres a la riera per ampliar la zona dels vianants. Tot i que els cotxes hi poden circular, el tema del comerç no s'ha solucionat. A Terrassa per comprar vas al supermercat, que és on pots carregar el cotxe". Pel que fa a la part del mig, amb una cinquantena llarga de locals entre el Portal de Sant Roc i el Mercat, alguns comerciants vinculen la restricció de vehicles amb la baixada de la facturació, com el Frankfurt Budweiser. "Abans els cotxes es paraven, ara un diumenge estàs sol". A Viajes Ibèria van més enllà: "Haurien d'haver posat un carril per banda i deixar com un queixal per als autobusos i que poguessin passar cotxes, com a Sabadell. Aquí si hi ha algun accident o passa alguna cosa, es forma un col·lapse de sis autobusos".
Records en doble fila
A la zona del mig, entre el Mercat i el Centre Cultural, hi ha 29 comerços (incloses tres sucursals financeres), molts dels quals es decanten pel retorn dels vehicles particulars. "El trànsit hi fa molt perquè abans al migdia la gent parava un moment i entrava a comprar-se el dinar. Ara tot s'ha traslladat al Portal de Sant Roc, els antics Jutjats també portaven molta gent...", comenta Carme, de la Lleonart. Eric, de Marchuet, enyora els temps en què "la gent aparcava en doble fila, s'emprovava la roba i sortia corrents si venia el guàrdia urbà". Igual que Xavier, del quiosc, que recorda quan els clients "s'aturaven abans d'anar a la fàbrica o a la platja els caps de setmana per comprar revistes i alguna joguina per a la mainada. L'Avinguda de Francesc Macià té molta més vida, mira el que provoca una zona blava...". "Si els cotxes hi circulen hi ha més possibilitats que et vegin, no perquè la gent passi per la Rambla caminant vol dir que hi vinguin a comprar", observa Judith de Cuore Perruqueria.
Paco, de Superverd, també aposta per l'obertura total, sobretot els dies laborables, "perquè cal ambientació i després convertir-ho en una zona d'oci els caps de setmana". Des de NaturHouse avisen dels problemes de maniobra que tenen les ambulàncies, sobretot en cas d'emergència, i segons Javier, de Feliu Mobles, l'obertura és "una de les millors opcions per acabar amb aquest desastre". Carlos, del Cafè Racó Museu, assenyala que el més convenient seria copiar la iniciativa sabadellenca "perquè allà la gent fa un recorregut de dalt a baix i a Terrassa la gent que ve de fora es queda al Portal de Sant Roc". "Des del cotxe veus més els comerços", diu Vanessa de Corporación Dermoestética. Juan, del restaurant Repòs, ja no obre els caps de setmana i els dies laborables ha avançat una hora i mitja el tancament, de les deu de la nit a dos quarts de nou del vespre, "perquè no hi ha ningú". A al panino qualifiquen el tancament "d'equivocació" i un client indignat diu que el carrer Galileu està col·lapsat i que fa poc han estat a punt de produir-se tres atropellaments.
Dividits
Quatre grans equipaments com el Centre Cultural, l'edifici d'Unnim, l'IES Terrassa i la Mútua redueixen a 19 els establiments del tram de dalt. Aquí hi ha opinions de tot tipus. Els que la volen deixar igual, com l'amo de Capritxos de Cris. "Reobrir-la al trànsit seria un caos perquè només hi ha un carril". Víctor, del 303, li dóna la raó. "No tindria terrassa i m'hauria de menjar els 9.000 euros que he hagut d'invertir per adequar-la". Maria, d'Aribau, demana més aparcaments i Miquel Àngel, de Novell, recorda que la gent "vol deixar el cotxe prop de les botigues".
A Unidental no creuen que el pas dels cotxes influeixi en els clients. "Jo quan condueixo no vaig mirant les tendes", diu una de les treballadores. La indiferència-provocada pel fet que en aquest sector hi poden circular-hi els cotxes- és una tònica en aquesta banda. "Millor que l'obrin tota al trànsit però aquí no es nota", declaren al Frankfurt Tirol. "Aniria millor: amb un sol carril per a l'autobús quedes limitat però no ens afecta tant", indiquen des de la Farmàcia Camacho. I Núria, de la pastisseria Casa Nova (on hi havia el Blockbuster), que fa cantonada amb 22 de juliol i és el darrer establiment de la Rambla, ho té clar. "Abans hi havia més moviment, però ara la gent no hi passa. El cap de setmana és terrible", rebla. La Rambla s'acaba en aquest punt i el límit el marca el pont de l'Avinguda Tarradellas, 'tunejat' amb un lema encoratjador però encara utòpic: 'Sóc de Terrassa. Compro a Terrassa'.