Terrassa és “Ciutat de la Ciència i la Innovació”

El ministeri de Ciència i Innovació ha reconegut la ciutat amb aquesta distinció. Les ciutats elegides tenen preferència per acollir instal·lacions científiques

Publicat el 20 de desembre de 2010 a les 18:04
El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit a Terrassa la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”, en reconeixement a l’esforç realitzat per l’Ajuntament de Terrassa per potenciar el coneixement i les infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials, propiciant el canvi cap a un model econòmic sostenible. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha comunicat la concessió del guardó personalment a l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, qui ha mostrat la seva satisfacció: “estem orgullosos perquè aquesta distinció és un reconeixement a la feina feta fins ara, però sobretot per l’impuls que significa per al futur de la ciutat”.

Terrassa ha estat elegida en la primera edició d’aquesta distinció, creada aquest any pel Ministeri de Ciència i Innovació per reconèixer les ciutats líders en la creació d’avantatges competitives per la conjunció del capital intel·lectual i de coneixement dels seus recursos humans i d’avançades infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials. En aquesta primera convocatòria, el Ministeri de Ciència i Innovació ha tingut en compte únicament els ajuntaments que hagin demostrat un major compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat (FEOSL). Terrassa ha finançat aquest any un total de 34 projectes innovadors amb càrrec d’aquest fons, dels quals 23 són innovadors, com ara la instal·lació de WIFI a una quarantena d’equipaments i parcs municipals o la dotació de fibra òptica per als instituts de secundària, entre d’altres. A més a més, la ciutat compta amb el Parc Científic i Tecnològic Orbital 40, que està promogut per l’Ajuntament de Terrassa juntament amb la UPC i el LEITAT, que són peces claus en el nou model econòmic de la ciutat. També cal tenir en compte el potencial universitari de Terrassa, el potent i variat teixit empresarial, un partenariat públic i privat i un teixit social implicat.

Més llocs de treball per a la ciutat
Un dels principals beneficis que comportarà el distintiu “Ciutat de la Ciència i la Innovació” serà la promoció de la ciutat a nivell nacional i internacional en els temes relacionats amb la R+D+i i el desenvolupament basat en el coneixement. Aquests projectes innovadors permetran la creació de més llocs de treball amb una major estabilitat i qualitat, perquè estaran vinculats a sectors estratègics i que marquen el futur de l’economia. L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, però, ha manifestat que aquest distintiu s’acompanya d’altres millores per a la ciutat, perquè “no es tracta només d’una marca. Aquesta distinció implica molts altres elements per al futur de Terrassa, per al desenvolupament del nou model econòmic que estem impulsant amb l’objectiu de crear riquesa i de més llocs de treball i, per tant, aconseguir més benestar per a tothom”. Aquestes millores a les quals fa esment l’alcalde estan relacionades amb el fet que la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” farà que Terrassa sigui una de les ciutats considerades com a preferents per a la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal i la celebració de congressos i seminaris d’Investigació, entre d’altres.

Terrassa elegida en la categoria més competitiva

El Ministeri de la Ciència i la Innovació ha concedit 30 distincions arreu d’Espanya, 10 per a cadascuna de les tres categories de la convocatòria (una per a poblacions de fins a 20.000 habitants, una altra per a poblacions d'entre 20.000 i 100.000 habitants i una tercera categoria per a poblacions de més de 100.000 habitants.

Terrassa està inclosa en la tercera categoria, en la qual hi havia una major competència ja que es troben les ciutats i mitjanes i les grans capitals que també han apostat per la innovació. En aquest bloc, han estat elegides junt a Terrassa les ciutats catalanes de Barcelona i Mataró, a més de Dos Hermanas (Sevilla), Gijón (Astúries), Santander (Cantàbria), Valladolid (Castella i Lleó), Logroño (Rioja), Sant Sebastián (Guipúscoa) i València. Altres ciutats catalanes han estat distingides en les altres dues categories, concretament Vilanova del Camí, com a població menor de 20.000 habitants, i Cerdanyola del Vallès, Manresa, Sant Boi de Llobregat i Viladecans, en l’apartat de municipis de 20.001 a 100.000 habitants. L’acte de lliurament tindrà lloc a principis del 2011 a Madrid, en el transcurs d’un acte presidit pels Prínceps d’Astúries.