Unes 800 persones treuen profit de la formació ocupacional

Durant els últims vuit mesos s'han desenvolupat 51 accions formatives municipals

Publicat el 03 d’agost de 2012 a les 04:15
Aquest mes de juliol ha finalitzat l’oferta formativa que durant vuit mesos ha desenvolupat el Servei de Formació de Foment de Terrassa. Un total de 827 persones han participat en les 51 accions formatives que l’entitat de promoció econòmica de la ciutat ha dut a terme amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya.

L’oferta ha inclòs 21 especialitats: des de cursos de la família professional de l’administració i gestió, a les tecnologies de la informació i la comunicació, passant per l’atenció sociosanitària a persones dependents i per la fabricació química, fins al muntatge d’instal·lacions solar tèrmiques i fotovoltaiques, entre d’altres. La principal novetat d’aquesta convocatòria ha estat l’important increment en el nombre d’hores de formació que s’han realitzat. Mentre que el programa de 2011 va constar de 8.640, aquest any s’han impartit 10.025 hores, és a dir, 1.385 hores més. L’augment, doncs, ha estat del 16%.

La gran majoria de les accions formatives que s’imparteixen en aquest programa es poden acreditar oficialment. És a dir, més enllà del certificat que emet Foment de Terrassa acreditant que l’usuari ha rebut una determinada formació, l’alumne pot utilitzar les hores de formació rebudes per aconseguir un títol oficial. En aquest sentit, la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Carme Labòria, ha explicat que “un dels objectius que es van marcar a l’hora de programar les accions formatives de Foment de Terrassa va ser fer cursos que poguessin ser acreditats oficialment per a la posterior obtenció d'un títol de formació professional”. Això es pot articular mitjançant un certificat de professionalitat emès pel Departament d’Empresa i Ocupació, o bé a través del programa “Qualifica’t”, fruit del conveni de col·laboració signat l’any 2010 entre Foment de Terrassa i el Departament d’Educació de la Generalitat. Labòria ha assenyalat que “amb aquestes accions formatives l’Ajuntament de Terrassa vol contribuir a la millora del perfil professional dels ciutadans per tal que aquests tinguin més possibilitats de trobar feina”.

Els perfils de les persones demandants de cursos de formació han estat diversos: persones en atur i amb especials dificultats d’inserció i sense cap tipus de prestació, persones derivades d’un procés d’orientació de l’oficina de treball (OTG) o bé del servei local d’ocupació, i també persones que no havien realitzat cap acció formativa durant aquest any, entre d’altres.

Els cursos de Formació Ocupacional són accions formatives teòrico-pràctiques que tenen com a finalitat millorar la qualificació professional i/o la capacitat d'inserció laboral mitjançant la consecució i el perfeccionament de competències professionals.

Algunes de les accions formatives d’aquesta convocatòria han ofert als alumnes la possibilitat de realitzar pràctiques en empreses del territori. Aquest fet és molt rellevant per a l’alumne, ja que possibilita un contacte amb la realitat laboral i la posada en marxa de competències transversals imprescindibles per a la posterior inserció laboral.

Els cursos s’han impartit al Campus Professional Vallparadís, a l’Escola d’Hostaleria Torre Mossèn Homs i a la seu central de Foment de Terrassa, així com als IES de la ciutat i de la comarca que van signar el conveni “Qualifica’t”: l’Institut Santa Eulàlia de Terrassa, l’Institut Terrassa, l’Institut Nicolau Copèrnic de Terrassa, l’Institut La Serreta de Rubí i l’Institut Castellarnau de Sabadell.

En la convocatòria del 2011 el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat ha atorgat el 100% de les accions sol·licitades des de Foment de Terrassa, amb un pressupost de 1.031.685 €.