Tratesa informa sobre les causes dels incendis de Coll Cardús

Es convoca el Consell de Seguiment de l'Abocador per tractar la situació actual | L'empresa gestora ha intensificat la vigilància i estudia la possibilitat d'ubicar càmeres en algunes zones de la instal·lació

Publicat el 07 d’octubre de 2014 a les 13:24
La zona afectada per l'incendi Foto: Hera Tratesa

Dimecres passat, es van reunir els membres del Consell Sectorial de Seguiment de l’Abocador de Coll Cardús per tractar la situació actual de les seves instal·lacions, incloses les del CTR. Un dels punts principals de què es parlarà seran els darrers incendis que s’hi han declarat.
 
En el cas de l’abocador, l’empresa gestora, Hera Tratesa, ha tramès un informe a l’Ajuntament de Vacarisses sobre els incidents ocorreguts els dies 2 i 9 d’agost. En ambdós casos, es descriu que les flames només van afectar una zona de residus ben delimitada per cordons de terra, la qual cosa “va evitar qualsevol dany, exceptuant la crema del mateix residu”.
 
El foc va iniciar-se en una de les zones més accessibles del residu. Per tot plegat, Tratesa treballa amb dues hipòtesis: una reacció exotèrmica pròpia de la matèria orgànica encara present a l’estabilitzat o la intencionalitat, ja que, “en aquell instant, no hi havia cap operari a la instal·lació”. Aquesta darrera hipòtesi és la que consideren més probable.
 
Com a mesures correctores, l’empresa afirma que, en un primer moment, va procedir-se al cobriment del residu amb terra. D’altra banda, s’ha muntat un sistema de canonades i mànegues d’aigua a pressió per facilitar les tasques d’extinció i per minimitzar el temps de reacció en cas d’un nou incendi. També s’ha intensificat la vigilància de la zona, a més d’estudiar la possibilitat d’ubicar càmeres en algunes zones de la instal·lació de l’abocador.
 
Incendi en una nau del CTR
 
El 23 de setembre, a les 18:30 h, es va declarar un incendi a la nau d’afí del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR). El focus es va localitzar als tubs de ventilació, de polipropilè. Segons la mateixa gestora, l’equip d’emergències de la UTE va iniciar les tasques per apagar el focus, mentre s’avisava els bombers. També es van disparar els equips d’extinció automàtica de la instal·lació.
 
El foc principal es va apagar al cap de tres quarts d’hora, tot i que no es va donar per extingit fins a les 22 h, quan es va poder comprovar que ni la maquinària ni les cintes havien quedat afectades. Tanmateix, “per prevenir que hi hagués alguna resta encesa a l’interior dels tubs, es va decidir deixar la ventilació aturada i en observació durant tota la nit, i fer el rearmament l’endemà”.
 
L'incendi del CTR es va localitzar als tubs de ventilació, de polipropilè Foto: CTR