Vacarisses aprova en el Ple Municipal les ordenances fiscals per al 2017

El municipi apuja 21 euros la taxa de residus per apropar-la al cost real del servei | Es van aprovar mocions de suport a La Marató de TV3, al referèndum i a les persones imputades per la tancada a la UAB del 2013

Publicat el 31 d’octubre de 2016 a les 11:10
El ple municipal ordinari de l'Ajuntament de Vacarisses del passat dijous va aprovar les ordenances fiscals del 2017. La proposta de la regidora d'Hisenda, Mariana Ríos, va tirar endavant amb els set vots favorables de l'equip de govern.

La majoria de modificacions respecte a les ordenances anteriors es deuen a canvis normatius de l'Estat, com el petit augment de l'Impost sobre béns immobles (IBI), degut a l'actualització dels valors cadastrals marcada pel govern espanyol. Tanmateix, si s'aproven pressupostos per al 2017, l'Ajuntament de Vacarisses preveu modificar el tipus impositiu a la baixa perquè aquests canvis no afectin el rebut final que paga la ciutadania.

La variació més important es dóna en el servei de gestió dels residus municipals, que s'apuja 21 euros anuals. Precisament, aquesta part és la que ha encès més el debat amb l'oposició, que ha votat en contra de les noves ordenances. Aquesta pujada es deu, d'una banda, a la previsió d'augment del preu de les tones que entren al Centre de Tractament de Residus (CTR) i, de l'altra, a l’acord unànime del Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental per acostar la recaptació al cost del servei. La taxa que paguen ara els vacarissencs i vacarissenques sols cobreix el 20% del servei, sent aquest el percentatge més baix de tota la comarca. Amb la modificació de l’ordenança, que permetrà finançar un 26% del servei, també es vol posar en valor l’esforç en la reducció dels residus, el reciclatge i el reaprofitament, tot prestant un servei de qualitat.

Suport unànime a La Marató de TV3

Tots els grups municipals van presentar un moció en suport a La Marató de TV3. En motiu dels 25 anys d'aquest projecte solidari, l'Ajuntament de Vacarisses manifesta “el compromís de continuar oferint suport en l'organització i la cessió d’espais per als actes de La Marató de TV3”. A més, participarà en la iniciativa Regalar Cultura, que pretén agrair la participació voluntària de la ciutadania i les entitats en l'organització dels diferents actes de La Marató, a través d'invitacions a actes culturals organitzats pel propi ajuntament. A Vacarisses ja fa 10 anys que s'organitzen activitats per col·laborar amb La Marató.

Suport al referèndum i el procés constituent

A la sessió plenària d'ahir, el grup municipal d'ERC va presentar dues mocions. La primera demanava "manifestar el suport de l'Ajuntament de Vacarisses a la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, com a molt tard el setembre de 2017, amb una pregunta clara i de resposta binària". A més, es referia a "assumir l'encàrrec del Parlament de Catalunya d’impulsar els debats constituents des de l'àmbit local, promovent la participació de la societat civil". A banda d'ERC, l'únic grup que va donar suport a la moció va ser UIPV, tot i expressar els seus dubtes sobre la capacitat de dur a terme el referèndum.

En canvi, VxV van abstenir-se per les "contradiccions" que la moció ha generat en el partit, tal com va explicar el regidor Pedro Serna. També va fer-ho Movem i la regidora de la formació, Marisa Santander, va voler mostrar-ne els motius: "el gran punt de trobada és la celebració d'un referèndum, però no estem d'acord en posar prèviament una data sense que hi hagi un debat transversal en aquest sentit". En canvi, el grup socialista va votar-hi en contra. "Cap govern pot situar una institució de tothom fora de la llei", va assenyalar la regidora del PSC Laura Sánchez, que va animar l'alcalde a convocar una consulta popular legal en l'àmbit local "per tenir un fotografia real de què vol el poble".

Suport a les persones imputades per la tancada a la UAB

L'altra moció presentada per ERC feia referència als fets ocorreguts a l’abril de 2013, arran d'una tancada al Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per reclamar l'aplicació d'unes mesures aprovades pel claustre del centre (desobediència a la pujada de taxes del 66% i títols especials de transport públic per a l’estudiantat). L'ocupació va finalitzar al cap d’un mes per la manca de resposta del govern de la universitat.

Algunes de les persones participants i altres que només van mostrar el seu suport públic van ser denunciades i imputades. La Fiscalia sol·licita penes de presó d’entre 11 i 14 anys i demandes econòmiques desorbitades. Enfront aquests fets, la moció manifesta que “l'educació pública, gratuïta i de qualitat s'ha de defensar davant dels intents d'elitització i privatització, i que el dret a la protesta amb accions simbòliques i no violentes en cap cas pot ser respost, per part d'una universitat, amb denúncies i, per part de la Fiscalia, amb peticions de presó”.

El text va ser aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte el PSC, de manera que l'Ajuntament de Vacarisses expressa la seva solidaritat amb les 27 persones imputades i les seves famílies, i insta a la mediació entre les parts per trobar una solució acordada. La regidora Laura Sánchez va argumentar l'abstenció del seu grup: “Estem a favor de les protestes i el seu objectiu, però creiem que no és correcte posar tothom al mateix sac, ja que algunes persones van malmetre béns públics i caldria indemnitzar la UAB pels danys materials causats”.

Renúncia al càrrec de la regidora Marisa Santander

Ahir es va fer efectiva la renúncia al càrrec de regidora de Marisa Santander, de Movem Vacarisses. Després d'explicar que es devia a un canvi en la seva situació laboral, que exigeix una dedicació del 100% de la jornada, Santander va adreçar unes paraules d'agraïment. Atès que les persones de Movem a qui correspondria substituir-la han presentat escrits de renúncia a ser proclamades electes, el càrrec recau en la candidata immediata en la llista presentada, Clara Fuster.