La catedral de Terrassa aconseguirà el 100% de l'energia amb plaques solars

El bisbat de Terrassa invertirà 18.000 euros en el projecte d'energia renovable i accepta donacions amb Bizum per sufragar-lo

La Catedral de Terrassa instal·larà 18 plaques fotovoltaiques de cara a l'abril-maig
La Catedral de Terrassa instal·larà 18 plaques fotovoltaiques de cara a l'abril-maig | Bisbat de Terrassa
04 de febrer de 2023, 13:00
La catedral de Terrassa serà una de les esglésies pioneres de Catalunya en ser autosuficient energèticament. Per fer-ho possible instal·larà plaques fotovoltaiques a la teulada que li permetran cobrir el 100% de l'electricitat que consumeix gràcies al sol.

Concretament, seran 18 plaques d'una potència de 500 watts cadascuna. Una instal·lació de 9 KW que generarà al cap de l'any 13.900 KWh, suficient per cobrir el consum anual d'electricitat. La instal·lació tindrà bateries per aprofitar l'excedent i utilitzar-lo durant les misses de vespre.

El bisbat de Terrassa va apostar per la transició energètica en veure com el preu de la factura de l'electricitat va augmentar en 3.000 euros l'any. El 2019, el cost era de 8.728,92 euros, mentre que el 2021, la xifra va créixer fins a 11.747,30 euros.

Els equips s’instal·laran a una petita coberta de teules situada al peu del campanar, en un espai imperceptible des del carrer i no malmetrà, així, l'estètica de l'edifici. Es tracta d’un habitacle construït sobre la capella del Santíssim, obra de Lluís Muncunill, per aïllar-la de l’exterior i evitar filtracions d’aigua i humitats. 
 

Espai on col·locaran les 18 plaques fotovoltaiques, a la capella del Santíssim Foto: Nebridi Aróztegui


Abans de realitzar la instal·lació, però, cal dur a terme passos previs. La catedral data del segle XV i està catalogada com a element protegit, formant part de l'inventari de Patrimoni Cultural de Terrassa. Aquest factor implicava que l'espai religiós no podia modificar-se, i, per tant, no permetia la instal·lació del projecte d'energia renovable. Ara bé, la setmana passada, una decisió ho va canviar tot. 
 

El projecte solar començarà a instal·lar-se cap a l'abril-maig, quan la Generalitat doni el vistiplau sobre la col·locació de plaques fotovoltaiques en edificis protegits Foto: Nebridi Aróztegui


El ple ordinari de gener va permetre que es modifiqués el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) i s'afegís el permís d'instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis considerats protegits, com, per exemple, els religiosos.

Ara, cal esperar el vistiplau de la Generalitat. El bisbat de Terrassa espera que a l'abril-maig ja podran començar a col·locar les plaques. "Estic segur que aquest projecte servirà d'exemple per a altres esglésies, ja que diverses delegacions de Catalunya m'han manifestat la intenció d'instal·lar plaques a les seves catedrals", explica Miquel Font, delegat episcopal del bisbat de Terrassa.
 

Imatge de com quedarien les plaques solars, un cop col·locades Foto: Bisbat de Terrassa

 

Aportacions econòmiques amb Bizum

El cost del projecte solar és de 18.000 euros. El bisbat de Terrassa aportarà el 50% del cost, i l'altre 50% esperen obtenir-lo de donacions. Les aportacions econòmiques es poden fer a través del número de compte bancari que consta en els fulls que es reparteixen a l'església, i també accepta Bizum.

La catedral de Terrassa va ser una de les primeres esglésies a posar en marxa aquest sistema, mitjançant un acord amb el Banc Sabadell, pensant en els creients més joves. "Va ser de les primeres de l'Estat", destaca Font.
 

Més plaques en edificis religiosos de Terrassa

La inspiració del projecte ve de l'èxit d'una instal·lació de les mateixes característiques a la Fundació Busquets de Terrassa. La factura de la llum a l'edifici va enfilar dels 22.000 euros dels primers deu mesos de 2021, als 41.000 euros en el mateix període de 2022.

Al juny es van col·locar 40 plaques solars, que cobreixen el 40-50% de l'energia que necessita l'edifici. Pròximament, planegen col·locar-ne 40 més a la part del darrere, per tal d'arribar al 100%.

En pròxims projectes, el bisbat també vol col·locar plaques fotovoltaiques a la cúria de la diòcesi de Terrassa, al número 49 del carrer de Vinyals, i l’edifici del seminari, que té seu a Valldoreix.
 

La Fundació Busquets compta amb 40 plaques solars des del juny, amb intenció d'instal·lar-ne 40 més Foto: Nebridi Aróztegui

 

Les primeres esglésies solars de Catalunya

Terrassa tindrà la primera catedral solar de Catalunya i de l'Estat, però ja hi ha altres parròquies que van ser pioneres. El primer temple documentat va ser la parròquia de Sant Cebrià de Barcelona que el gener de 2019 va estrenar plaques fotovoltaiques. En el cas de la diòcesi de Terrassa, la primera va ser la parròquia de Sant Vicenç de Mollet en seguir els mateixos passos.

A la resta de l'Estat, l’arquebisbat de Valladolid ha instal·lat plaques solars a tres parròquies i a un col·legi major; mentre que l’arquebisbat de València va enviar aquest agost a les parròquies, temples i convents la indicació d’incorporar energia solar.