Així és la bústia ètica, la nova eina de l'Ajuntament de Terrassa que ja es troba en funcionament

Es tracta d'un sistema amb què la ciutadania pot denunciar anònimament l'incompliment del codi ètic per part de l'Ajuntament i les administracions públiques

Marc Solé/Martí Palau
02 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:32h
El nou portal web de l’Ajuntament de la Ràpita obté el segell Infoparticipa a la transparència
El nou portal web de l’Ajuntament de la Ràpita obté el segell Infoparticipa a la transparència | Cedida
Els terrassencs ja tenen a la seva disposició la bústia ètica de l'Ajuntament de Terrassa, que ha entrat en funcionament aquest dilluns 2 de novembre. Es tracta d'una nova eina per garantir la transparència i el bon govern i afegir una vigilància ciutadana de les activitats públiques. Amb aquesta, es vol fer respectar el codi ètic i de conducta que va entrar en vigor a l'inici de l'actual mandat.

Aquest nou sistema, que va ser aprovat al Ple Municipal de maig per unanimitat, permetrà a la ciutadania denunciar qualsevol infracció o mala pràctica al Consistori de manera totalment anònima. La regidora de Transparència de l'Ajuntament de Terrassa, Ona Martínez, ha explicat en roda de premsa que es pot accedir a aquesta eina "mitjançant el portal web municipal o el portal de transparència".

Martínez ha aprofitat també per deixar clar que "s'hi han de denunciar les infraccions de l'administració o d'organismes directament relacionats, per altres tipus de qüestions hi ha la bústia de consultes i queixes". Amb aquesta nova bústia, ha dit, "Terrassa és més forta democràticament" i ha posat en relleu la importància de la "vigilància ciutadana de les activitats públiques".

Terrassa és la tercera ciutat catalana en adherir-se a aquesta iniciativa, després de Barcelona -qui en té els drets, juntament amb Xnet i Global Leaks- i Lleida. La Síndica Municipal de Greuges de Terrassa, Isabel Marqués, ha recalcat que l'administració municipal ha de tenir sempre una postura transparent i oberta i que aquest nou canal a disposició dels ciutadans ajudarà a "que així sigui".

En la mateixa direcció, Marqués ha volgut diferenciar entre les queixes que es presenten a la seva oficina i les que s'han de presentar a aquest nou mecanisme, que ja es troba en funcionament: "a la bústia ètica s'hi han de denunciar incompliments del codi ètic".