El ple de Terrassa vol que la delegada del govern dimiteixi

CiU, PSC, ICV i EUiA rebutgen qualsevol intent d’exigència de responsabilitats en relació al procés participatiu del 9 de novembre

Publicat el 28 de novembre de 2014 a les 00:23
Actualitzat el 28 de novembre de 2014 a les 15:21
El ple de Terrassa ha demanat la dimissió de la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per les seves amenaces vers els ajuntaments, funcionaris i directors d’instituts. El grup municipal de CiU ha presentat al ple de novembre una proposta de felicitació als terrassencs i les terrassenques per la jornada participativa del 9-N i d’autoinculpació pel que fa a les conseqüències jurídiques que se’n derivin de la querella presentada per la Fiscalia General de l’Estat. La portaveu, Mariona Vigués, ha donat les gràcies al PSC per la voluntat d'arribar a acords i per la redacció d'un nou redactat. La proposta ha comptat amb els vots favorables de l'equipn de govern i de CiU i amb el negatiu del PP

Manel Pérez, d'ICV-EUiA, ha destacat que el 9-N és la mobilització més gran que s'ha viscut a Catalunya i una mostra de la dignitat d'un poble. Per Gabriel Turmo, portaveu del PP, va ser un fracàs. Amadeu Aguado, per part del PSC, ha remarcat que la"política no pot passar per la Justícia", i que "la situació només s'arregla votant". Mariona Vigués, portaveu de CiU, ha afirmat que el pas del 9-N "és irreversible".

Exposició de motius
Per primera vegada en la Història, el 9 de novembre de 2014 els catalans i les catalanes vam ser cridats pel Govern de la Generalitat a opinar sobre el futur polític del nostre país. Gràcies als més de 40.000 voluntaris i voluntàries, quan acabi aquest procés participatiu protagonitzat per l’esperança, el civisme i la democràcia, prop de 2 milions i mig de persones hauran acudit a les urnes.

A Terrassa, com arreu de Catalunya, la jornada del 9 de novembre va ser una jornada històrica, de dignitat democràtica i un exemple de civisme.

Centenars de voluntaris es van desplegar pels dotze punts de votació -els dotze instituts de secundària- per fer possible el procés participatiu al que els terrassencs i terrassenques van respondre de manera massiva; malgrat les dificultats, 58.190 persones van participar en la jornada de votació i 30.000 d’elles van signar, també, el document de denúncia ciutadana al Govern espanyol davant les Nacions Unides, el Parlament Europeu, la comissió Europea, el Consell d’Europa i l’OSCE per la vulneració, entre d’altres, del dret d’expressió i abús de poder.

Hem de lamentar que el govern espanyol hagi respost atemptant contra la llibertat d’expressió fent ús d’armes morals, polítiques i jurídiques: el discurs de la por, les amenaces a funcionaris i voluntaris, els recursos judicials, i fins i tot la presentació per part de la Fiscalia General de l’Estat d’una querella contra el president de la Generalitat Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament Irene Rigau per suposats delictes de desobediència greu, prevaricació, malversació i usurpació de funcions.

Acords 
Primer.- Felicitar els terrassencs i terrassenques per la jornada cívica i democràtica del 9 de novembre, agraint i destacant la feina de totes les persones i entitats del Pacte Terrassenc pel Dret a Decidir que ho van fer possible i agrair i mostrar el suport a totes les persones que hi van participar, en una clara esmena ciutadana a les impugnacions i amenaces de l’Estat espanyol.

Segon.- Constatar la voluntat de la majoria del poble de Catalunya de ser reconegut com a subjecte polític sobirà a tots els efectes i amb totes les conseqüències, tal com ho vam ser el dia 9 de novembre.

Tercer.- Demanar la dimissió de la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna que ha amenaçat ajuntaments, funcionaris i directors d’institut, tot condemnant l’actitud repressiva i retrògrada del govern espanyol en la seva negació persistent del dret a decidir dels catalans i les catalanes.

Quart.- Rebutjar qualsevol intent d’exigència de responsabilitats en relació al procés participatiu del 9 de novembre, que se situa en la línia d’actuació del govern del PP de criminalització de les mobilitzacions ciutadanes i mostrar el suport de l’ajuntament de Terrassa al President de la Generalitat, a la Vicepresidenta del Govern i a la Consellera d’Ensenyament.

Cinquè.- Enviar aquesta proposta de resolució al President de la Generalitat, al President del Govern Espanyol, a la Mesa del Parlament de Catalunya, a les entitats adherides al Pacte Terrassenc pel Dret a Decidir i fer-la pública a través dels mitjans públics municipals.