L'Ajuntament de Terrassa analitzarà l'aigua de l'aixeta per saber-ne la qualitat

A instàncies de Ciutadans, s'intentarà esbrinar els nivells de substàncies que puguin ser perjudicials o contaminants

Publicat el 31 de març de 2017 a les 14:45
El ple de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat aquest dijous per unanimitat dur a terme una anàlisi exhaustiva de l'aigua que Mina subministra a la ciutat per conèixer els nivells d'amiant, trihalometà i altres partícules que puguin resultar perjudicials o contaminants. Els grups que van donar suport a la proposta de resolució presentada per Ciutadans van insistir en què no cal crear alarmisme, però que serà positiu disposar de més informació sobre la qualitat de l'aigua.

El portaveu del grup municipal Ciutadans (C's) a l'Ajuntament de Terrassa, Javier González, creu que aquest dijous era el dia més adient per presentar la proposta, atès que també s'aprovava la pròrroga per mig any més a Mina. "Ens preocupa l'estat en què quedarà la xarxa, en quines condicions heretarem l'aigua", va dir al ple per justificar la seva proposta, en la qual sol·licita realitzar una anàlisi exhaustiva de l'aigua de Terrassa per esclarir el nivell de presència de trihalometà i també d'altres partícules com l'amiant. Segons González, el 40% de la xarxa a Terrassa, uns 10.000 metres, són de fibrociment, un material considerat cancerigen si s'inhala i que es va popularitzar a les canonades anys quaranta i cinquanta del segle XX. El portaveu de Ciutadans va destacar que s'alliberen fins a 8 mm de fibres en quaranta anys.

Tots els grups van donar suport a realitzar aquestes anàlisis, tot i que amb matisos. Des del PP, que va veure "lògic" aprovar-ho i "sorprenent" que es debatés, a la CUP, que va considerar-la alarmista i va recordar que no existeix legislació que obligui a substituir les velles canonades de fibrociment si estan en bon estat.

Carles Caballero, d'ERC-MES, va ironitzar sobre la rellevància "mundial" que tindria aquest estudi, al·legant que és una situació que es dona a tot Europa, en alguns països al 95% de la seva xarxa. De la seva banda, des de TeC van posar sobre la taula que el problema no és que apareguin nivells d'amiant a l'aigua, sinó que no està demostrat que ingerir aquesta aigua sigui perjudicial per a la salut.

Alfredo Vega, en nom del govern municipal, va criticar la proposta per "alarmista" però hi va donar suport, tot reconeixent que no coneixen "cap municipi de Catalunya" que hagi analitzat aquest aspecte ni "referents metodològics de com fer-ho". Per això, va demanar flexibilitat a Ciutadans pel que fa als terminis per dur a terme l'estudi sobre la qualitat de l'aigua.