Terrassa continua sense alternativa de govern a dos dies del ple d'investidura

Si Terrassa en Comú no tanca un pacte amb el bloc independentista o amb els socialistes, el PSC revalidarà l'alcaldia i situarà Alfredo Vega al capdavant d'un govern en clara minoria | Els comuns s'ofereixen a liderar un govern de concentració obert al PSC per evitar pactar només amb els independentistes, però ERC-MES, PDECat i CUP rebutgen anar de la mà dels socialistes

Publicat el 14 de novembre de 2017 a les 12:00
El proper dijous està previst que se celebri el ple d'investidura del nou alcalde de Terrassa. Després del trencament del pacte de govern entre el PSC i el PDECat i de la posterior dimissió de Jordi Ballart com a batlle, la política egarenca viu moments complexos, agreujats per la crisi interna del PSC arran de la renúncia de cinc regidors socialistes que van fer costat a Ballart.

Després de setmana i mitja de moltes converses entre grups municipals, encara no hi ha una alternativa de govern definida. Tot i que de bon inici es va plantejar la possibilitat d'un govern bipartit de Terrassa en Comú amb ERC-MES, que hauria de ser avalat per la CUP i el PDECat, aquesta opció ha anat perdent pistonada. Era l'opció més lògica, ja que recuperava l'acord al que van arribar comuns i republicans el 2015, després de les eleccions. En aquell moment, però, l'encara CiU va optar per la continuïtat socialista en comptes de fer-ho per l'alternativa. Ara, després del trencament del govern i amb el context nacional, semblava factible un pacte entre totes les forces sobiranistes per fer fora el PSC.

Si no hi ha una majoria (mínim de catorze regidors dels 27 que formen el ple) per un alcalde alternatiu, el càrrec tornaria a ser per al PSC. Alfredo Vega seria l'alcalde d'un govern en clara minoria, amb només nou regidors socialistes.

Oferiment de Terrassa en Comú al PSC

La sorprenent proposta de Terrassa en Comú per formar un "govern de ciutat" el més ampli possible obre les portes al PSC. El líder dels comuns egarencs, Xavi Matilla, va reiterar la seva aposta per aquesta mena de govern de concentració en un acte ciutadà aquest dilluns al vespre. En canvi, ERC-MES, el PDECat i la CUP ja fa dies que van anunciar que en cap cas donarien suport a un govern que inclogui el PSC.

La proposta de Matilla es basa en tres eixos: un nou funcionament de l'administració més eficient i transparent; finalitzar els grans projectes de ciutat referents a la municipalització de l'aigua, l'habitatge, l'anella verda i la generació d'ocupació; i fer de l'Ajuntament de Terrassa una institució compromesa amb els drets i llibertat, contra el 155 i per l'alliberament dels presos polítics, i que defensi un referèndum vinculant i acordat per decidir el futur de Catalunya. A partir d'aquí, portes obertes a tots els partits. Només en queden implícitament exclosos Ciutadans i el PP.

Aquesta proposta busca fugir de "dinàmiques de confrontació". I és que alguns sectors de la confluència de Terrassa en Comú veuen com un risc pactar amb les forces independentistes i governar Terrassa al seu costat. L'oferiment al PSC evitaria els "blocs nacionals", tot i que altres sectors de la confluència opinen que si no es fa fora del govern els socialistes no hi ha canvi possible.

En qualsevol cas, les matemàtiques són clares: si no és amb el PSC (amb qui tindria una folgada majoria), ha de ser amb la suma d'ERC-MES, PDECat i CUP. Si qualsevol d'aquests no li dona suport, no s'arribaria al mínim necessari per investir un alcalde en primera ronda. En la segona ronda, s'escull directament el cap de la llista més votada.

Negociacions estancades

Més enllà de propostes, declaracions i rodes de premsa, les negociacions sembla que no avancen. El PDECat demanava a finals de la setmana passada una reunió a quatre (TeC, ERC-MES, PDECat i CUP) per arribar a un acord per facilitar un govern sense el PDECat; una reunió que no s'ha produït. Els demòcrates estaven disposats a donar l'alcaldia a Matilla sense entrar al govern. També des d'ERC-MES estan "disposats a tot" per fer fora del govern el PSC. La CUP critica que no se l'ha cridat a cap reunió per negociar les condicions de la investidura i exigeix un full de ruta per al que queda de mandat com a requisit per obtenir el seu suport.

Amb aquest context, l'opció de pactar amb el bloc independentista perd força. "No creiem que s'hagi de canviar de qualsevol manera", afirma Matilla. Així, si no es materialitza un pacte de TeC amb ERC-MES, el PDECat i la CUP, l'única opció passa per un bipartit amb de TeC amb el PSC.

Els comuns egarencs tenen la porta oberta al PSC però demanen que cedeixin el lideratge a Matilla. Els socialistes no han manifestat el seu suport a aquesta proposta de TeC. De fet, el PSC avala Alfredo Vega com a candidat a l'alcaldia i està disposat a continuar governant. Per fer Vega alcalde, el PSC en tindria prou amb què Matilla no tingués majoria absoluta en el ple d'investidura. En qualsevol cas, el PSC s'ha mostrat predisposat a arribar a un pacte de govern amb TeC, però no a renunciar a l'alcaldia.

Davant d'aquestes circumstàncies, els comuns semblen no tenir pressa per governar. Posen la responsabilitat sobre els altres partits. "Qui no hi sigui també haurà d'explicar per què no hi és", va dir el líder de TeC aquest dilluns a la nit en un missatge adreçat als partits que poden facilitar-li o no l'alcaldia. Si no hi ha acord i el PSC roman a l'alcaldia, els comuns veurien un mal menor continuar essent la primera força de l'oposició.

El grup municipal del PSC es renovarà en els propers dies

La dimissió de Jordi Ballart, que va estripar el carnet del PSC, va provocar que cinc regidors més anunciessin la seva renúncia al càrrec. Encara no s'han fet efectives les baixes dels regidors, però es farà properament, potser després del mateix ple d'investidura. En aquest proper ple ja s'hauria d'incorporar un nou membre del PSC, en substitució de Ballart.

En total, en les properes setmanes, entraran al consistori sis nous regidors socialistes. Encara no se saben els noms definitius, ja que és probable que diversos candidats renunciïn a entrar ara a l'Ajuntament de Terrassa sota la marca del PSC. En canvi, és segur que entraran noms importants del nucli dur del PSC Terrassa, com el secretari d'organització, Javi García, i altres membres de l'executiva local.

De l'actual govern socialista en funcions, només continuaran com a regidors Alfredo Vega (alcalde en funcions des de la dimissió de Ballart), Amadeu Aguado i Marc Armengol.