
Albert, Terricabras i Sanglas van ser a Terrassa per tancar la campanya del Sí-Sí Foto: Lluïsa Tarrida
La sala Faktoria d'Arts de Terrassa va ser el lloc escollit per ERC Vallès Occidental per fer l'acte de clausura de la campanya per al 'Sí-Sí' de cara al procés participatiu que tindrà lloc aquest diumenge, dia 9 de novembre.
L'alcaldable de Terrassa, Isaac Albert, va ser l'encarregat d'obrir la jornada recordant que "aquesta no és la consulta que nosaltres desitjàvem però hem arribat fins aquí sent una gran majoria; aquesta és la campanya de la nostra vida, tots coincidim a dir que el 9-N no és l'última estació però sí que és molt important". L'egarenc, abans de cedir la paraula al diputat al Parlament Marc Sanglas, va afegir "per nosaltres, la victòria no només és aconseguir la independència sinó també aconseguir una Catalunya econòmicament pròspera i socialment justa, i per això encara ens queda molt camí a fer".
El parlament del diputat vallesà va iniciar el seu discurs amb un contundent "l'estat espanyol mai serà federal ni respectarà la diversitat cultural i lingüística dels pobles que en formen part". Per això, va dir, "encara que la consulta no sigui la que havíem somiat hem de saber jugar les nostres cartes" i va recordar que "el govern espanyol es pensava que ens podria dividir, però no ha estat així, ans al contrari, han aconseguit que siguem independentistes per una qüestió democràtica". Sanglas va afirmar que "el 9-N ha de ser la mare de totes les mobilitzacions, la més important, perquè diumenge ens comptarem i ells volen que siguem poquets" i va sentenciar "el Vallès Occidental és un territori prou complicat però sabem que la independència es guanyarà en bona part en aquesta comarca, per això hem de fer que el 'sí' sigui massiu".
"La voluntat d'un poble és imparable"
"Si digués tot el que penso ja seria a la presó", així va començar Josep Maria Terricabras, diputat al Parlament Europeu per ERC. El republicà va centrar el seu discurs parlant de com els europeus veuen el procés català i com es respira des de Brussel·les tots els esdeveniments que estan passant al nostre país. En primer lloc però va voler deixar clar que "Europa no mira contínuament cap a Catalunya, però és que un país normal és aquell de qui no se'n parla massa", tot i així va matisar "evidentment, s'ha mirat amb insistència cada 11-S i aquest 9-N ens tornaran a mirar, per això és tan important que es vagi a votar malgrat les condicions complicades en què es durà a terme, perquè els europeus no els importa qui ha convocat la consulta sinó quanta gent es mobilitzarà".
Terricabras, a més, va voler recalcar que "a Europa no es parla pròpiament en contra del procés català, i segons com hem d'estar-ne contents que no diguin res, el silenci europeu no és dolent, estan esperant que els catalans parlem". El republicà a més va fer una advertència: "hem de guanyar per més de 51 a 49 perquè Europa ens reconegui, i cal tenir en compte que si les enquestes donen un 60% hem de tremolar perquè sempre hi ha un 10% que davant de les urnes es torna conservador".
També va sortir a la palestra el cas escocès. Terricabras però el va fer servir per comparar-lo amb el procés català i assegurar que hi ha una diferència molt clara entre ells: "A Escòcia el procés es va fer de dalt a baix, a Catalunya és la societat civil qui està al capdavant, no són els grups polítics sinó el poble, i això és una gran sort perquè la voluntat d'un poble és imparable i imbatible".