
Aquest dijous al vespre, el Centre Cultural de Terrassa ha acollit una acte per donar a conèixer la continuïtat de l'obra social en la Fundació Antigues Caixes Catalanes però també en les Fundació Antiga Caixa Terrassa, Fundació Antiga Caixa Sabadell i Fundació Antiga Caixa Manlleu. La jornada ha comptat amb la presència dels màxims responsables de les tres entitats, com també amb el delegat territorial a Catalunya del BBVA, Xavier Queralt, així com dels consellers i directius d'Unnim, empresaris de la ciutat o al mateix alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
Jaume Ribera, expresident de Caixa Terrassa, ha estat l'encarregat d'iniciar una sessió en què s'ha fet memòria de tot el procés transcorregut des del 2010, amb la fusió de les tres caixes fins al juny d'enguany amb la transformació i absorció d'Unnim per part del BBVA. Ribera ha explicat que el naixement de la Fundació Antigues Caixes Catalanes va sorgir amb la intenció de mantenir tota una sèrie d'activitats i accions que sobrepassaven l'àmbit estrictament local i que quedaven fora de les competències de les tres Fundacions. La idea és "buscar sinèrgies i acords entre les tres fundacions i el BBVA, el nostre principal patrocinador i actualment l'únic, tot i que esperem que en un futur no en sigui l'únic". En aquest sentit l'expresident d'Unnim ha lloat el màxim aportador ecònomic afirmant que "aquesta Fundació tota sola no podria anar enlloc, per això hem trobat en el BBVA un soci molt acollidor en els projectes que li hem presentat i molt sensible a les activitats que al llarg d'aquests anys hem anat realitzant".
També hi ha hagut moments per la crítica. "Unnim, no ha estat una història d'èxit perquè si no ara encara estaríem parlant de la unió forta de les tres caixes catalanes, malgrat això podem dir que tampoc és el que podria haver sigut ja que estem continuant amb força l'obra social antiga" ha manifestat Ribera que per finalitzar la seva intervenció ha dit "hem après molt durant aquest període de canvis, sabem que podem continuar fent moltes coses importants per a la ciutat i fer-ho amb menys recursos; vam ser prudents en l'època de bonança i vam reservar un fons i per això hem pogut passar un període gens fàcil per ningú i més lent del que ens pensàvem".
El negoci bancari i la crisi
Per la seva banda, Xavier Queralt ha subratllat en la seva intervenció el ferm "compromís" de donar continuïtat a les Fundacions perquè "volem ser hereus del patrimoni i accions que s'han realitzat aquests anys i tenim un fort compromís amb la societat i amb Terrassa". El director general del BBVA a Catalunya ha manifestat que "la crisi també ens ha deixat una gran lliçó i és que el negoci bancari no era un negoci de diners, sinó de persones" i ha matisat "per això la crisi d'imatge i de credibilitat que el sector pateix és sobretot per aquelles entitats que no han estat prou honestes amb les persones i que no van saber corregir els seus errors, uns errors que quan s'han hagut de corregir s'ha fet amb diners públics".
Seguint aquest mateix fil, Queralt ha afirmat que "Caixa Terrassa ha estat prou honesta per arreglar els seus problemes, com per exemple amb les preferents". I ha ampliat dient que el BBVA "també ha estat molt honest amb les persones i amb els empleats per la nostra voluntat d'arribar un acord i evitar acomiadaments traumàtics". Queralt ha puntualitzat que "estem arreglant els nostres errors comesos en el passat, uns errors que van ser imbuïts majoritàriament per la voluntat d'ajudar als nostres clients".
Sobre la responsabilitat del BBVA en el futur de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Queralt ha volgut ser contundent i afirmar que "tenim ganes i voluntat de mitigar i solucionar els problemes de la societat i un dels nostres principals socis és la Fundació, la qual té uns projectes que encaixen perfectament amb els nostres". Entrant en detall, en l'àmbit terrassenc ha destacat l'especial col·laboració amb Fupar i la llar d'ancianitat però també amb el Centre Cultural i els seus programes pedagògics i familiars. "El compromís amb Terrassa hi és molt present en el BBVA, no sols amb els clients egarencs sinó també amb els empleats d'aquesta ciutat com bé ho prova la segona seu a Catalunya instal·lada aquí o les múltiples oficines".
"Ens en sortirem"
L'últim a prendre la paraula ha estat Ignasi Cusidó, president de la Fundació Antiga Caixa Terrassa. Després de tres mesos al capdavant de la nova institució, Cusidó ha destacat la gran herència que ha deixat l'Obra Social de les tres caixes (Sabadell, Manlleu i Terrassa), "estic gratament sorprès i impressionat", ha dit i ha volgut primer de tot fer un "reconeixement a totes les generacions que han estat treballant per aconseguir aquest enorme i valuós patrimoni, l'obra social és una herència indiscutible".
Cusidó va donar com exemples la llar d'ancianitat que ha avançat que tot fa preveure que el 2014 "serà autosuficient i sostenible" o el suport del BBVA clau per mantenir intacte FUPAR. Sobre el Centre Cultural ha dit "veníem d'uns anys en què el dèficit havia augmentat molt però en els dos darrers anys hem aconseguit reduir-lo al 50% i mantindrem aquesta línia, això sí, mantenint la qualitat i esperit humà que hi ha darrere de les fundacions".
En la nova etapa que presideix, Cusidó ha sigut contundent "tenim una gran responsabilitat, no ho tindrem fàcil perquè haurem de ser més eficients i fer una gestió més acurada però ens en sortirem". Seguint el missatge optimista, el president de la Fundació CT ha afirmat que "estic molt il·lusionat i tranquil perquè entre tots plegats aconseguirem tirar endavant el projecte. No podem fallar. És massa important per a la ciutat i ha de ser un triomf de tots" i ha sentenciat "no serà pas per falta d'esforç, treball i sobretot il·lusió".