«La pujada de temperatures no ens protegeix»; parlen els directors dels hospitals de Terrassa

Quina és la situació dels centres hospitalaris? Quines conseqüències va tenir la celebració de Nadal en el nombre de pacients? Com afronten el risc d'una nova onada?

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa continuen en
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa continuen en | Albert Alemany
09 de febrer del 2021
Actualitzat el 10 de febrer a les 17:23h
L'Hospital de Terrassa (CST) i l'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) es troben en una situació crítica però de recuperació, amb el risc d'una nova onada sempre present. Així ho asseguren els directors dels dos principals centres mèdics egarencs, el doctor Alfredo García i la doctora Yolanda Cuesta, amb qui LaTorre ha parlat per conèixer en quina situació sanitària es troben després de Nadal i com afronten el risc d'una nova onada. En ambdós complexes, a diferència de la primera onada, s'ha fet un "gran esforç" per mantenir la màxima activitat quirúrgica i de consultes externes. Ho fan amb dos circuits, un per a pacients infectats i un altre per a altres patologies. Les visites d'hospitalitzats continuen restringides.

Segons Cuesta això s'ha fet per "donar resposta a la resta de patologies, com aquelles on l'ajornament impliqués un canvi de diagnòstic". Al CST, segons García, s'han mantingut les intervencions urgents i oncològiques "de forma ininterrompuda", tot i que en les últimes dues setmanes s'han ajornat cirurgies per destinar personal i espai dels quiròfans a pacients greus de Covid-19.

La vacunació, clau pel futur amb el risc d'una nova onada present

Amb relació a la hipotètica arribada d'una nova onada a la primavera, tant el Dr. García com la Dra. Cuesta manifesten la seva incertesa. El gerent del Consorci Sanitari de Terrassa creu que "es poden originar nous repunts", però confia en el fet que les vacunes i el seguiment de les mesures "facin que una nova onada no sigui tan accentuada". La directora de MútuaTerrassa recorda que "la pujada de les temperatures no ens protegeix" i, malgrat que la vacuna "ajudarà molt", opina que "no s'ha vacunat prou gent com per crear un efecte visible en el nombre de nous contagis".

En aquest context, apunten que el risc no desapareix. La Dra. Cuesta apunta que "la situació, sense cap mena de dubte, és d'alerta màxima" i afegeix: "La posada en marxa de mesures de desescalada en el confinament i l'aparició de noves soques ens ha de fer mantenir la guàrdia ben alta". El Dr. García creu que la situació actual "segueix sent molt complicada", i recorda que "malgrat que les xifres es vagin estabilitzant, seguim amb mesures de restricció social i en estat d'alarma".

Recuperació de Nadal i estat actual de les UCI

Pel que fa a la recuperació del repunt de casos i ingressats per Nadal, els dos gerents reconeixen una millora de la situació després d'un fort augment a principis de gener. La Dra. Cuesta explica que en les darreres setmanes "els ingressos han baixat" després d'un gener "molt intens" en què "no han estat desbordats tot i l'augment de pacients". Tot i això, HUMT "va haver de desplegar dispositius addicionals per poder afrontar la situació".

Per la seva banda, Alfredo García explica que durant la segona i tercera setmana de gener "es va notar clarament l'impacte de les festes de Nadal", que se sumava a un "increment significatiu" de contagis a les escoles. Respecte al punt màxim de la tercera onada, indica que actualment atenen 15 pacients greus menys.

L'estat de les UCI, malgrat la progressiva recuperació, segueix sent alarmant. Sense anar més lluny, l'últim dilluns hi havia 22 pacients crítics als hospitals egarencs, la xifra més alta des de l'estiu. En aquest sentit, García declara, tot i els alts nivells d'ocupació, "es preveu una tendència a la baixa" per la caiguda dels casos positius. Cuesta creu que "l'alt nivell d'ocupació actual" es deu a una "desescalada incompleta de la segona onada", així com la suma de "d'un important nombre de pacients atesos sense Covid-19".

Preguntada pel moment més dur dels últims mesos, Cuesta recorda l'inici de la segona onada, ja que "després de l'aturada de l'estiu, va tocar reorganitzar de nou, en un moment en què els professionals es trobaven "cansats i amb els mals moments de la primera onada encara presents". En la mateixa direcció, García considera que tot i la seva gravetat, la segona i la tercera onada "han estat més previsibles i han impactat menys en l'activitat hospitalària i en l'atenció primària". Tot i això, conclou, l'últim any ha estat "molt dur de treball, tant físic com mental".