L'exposició dels 40 anys del FGC arriba a Terrassa per reivindicar el «mètode Ferrocarrils»

La seu del mNACTEC ha acollit aquest dilluns la presentació de la mostra, que previament ha estat exposada al Palau de la Generalitat i al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú

L'exposició «40 anys de creixement» compta amb sis blocs temàtics.
L'exposició «40 anys de creixement» compta amb sis blocs temàtics. | Marc Solé
03 de març de 2020, 20:09
Actualitzat: 06 de març, 9:15h
L'exposició "Quaranta anys de creixement", que repassa la història dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) des del seu naixement el 1979, pot visitar-se al Museu Nacional de la Ciència i la Tecnologia (mNACTEC) de Terrassa des d'aquest dilluns, en què la mostra ha estat inaugurada a les instal·lacions del mateix museu.

Quant al títol de l'exposició, el president de FGC, Ricard Font, ha remarcat que evoca a la filosofia de la companyia, explicant que el "mètode Ferrocarrils" consisteix en la gestió eficaç, discreta i basada en el progrés, afegint que el potencial ferroviari "escriu el potencial d'un país".
 

L'acte ha comptat amb la presència d'un centenar d'assistents. Foto: Marc Solé


L'acte ha estat encapçalat pel propi Font, la regidora de Transports de l'Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, el director del mNACTEC, Jaume Perarnau i el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda. També hi han assistit regidors de tots els partits polítics presents al consistori egarenc.

Ricard Font ha iniciat la seva intervenció amb un record per a Josep Rull, del qual, davant la presència de la seva dona, Meritxell Lluís, ha desitjat que aviat "pugui tornar a treballar prop d'aquí". El màxim mandatari també ha destacat el paper de FGC a Terrassa, recordant que les estacions de Terrassa van augmentar un 77% el nombre de passatgers arran de les obres, culminades el 2014. Aleshores, ha dit, l'afluència dels vagons a la ciutat ha passat dels dos milions i mig el 2014 a quatre milions i mig el 2019.
 

Els membres del consistori i Ricard Font, entre d'altres, atenen a la visita guiada per la mostra. Foto: Marc Solé


D'altra banda, Lluïsa Melgares, regidora de Transports de Terrassa, ha felicitat la companyia pel seu 40è aniversari destacant "el meravellós entorn" en què es trobarà ara l'exposició. A més ha remarcat l'orgull dels terrassencs per formar part de la història d'una empresa "amb unes grans infraestructures" i ha reivindicat el protagonisme dels Ferrocarrils a la ciutat, recordant que juntament amb la xarxa de busos urbans forma part de la Revolució Verda i permet creuar la ciutat "en vuit minuts".

Tanmateix, la regidora de Tot per Terrassa ha aprofitat la presència del president de FGC per reclamar "més estacions" per la ciutat, al·legant que la part sud de la ciutat "podria estar més ben comunicada". En aquesta línia, també ha volgut manifestar la necessitat de connectar la ciutat amb la Universitat Autònoma i ha criticat la zonificació, comentant que la zona 3 de Terrassa "no hi ha qui l'aguanti".

L'exposició

Després dels parlaments inicials, ha efectuat una visita guiada per l'exposició, presenta imatges, infografies, i material representatiu dels quaranta anys de l'empresa pública "amb més implementació al territori", tal com ha afirmat Ricard Font, el seu president. D'aquesta manera, l'exposició presenta l'evolució dels vagons, la modernització de totes les línies del servei, així com un repàs dels moments clau de la companyia, com l'absorció del Cremallera de Núria el 1986, la posada en funcionament del Telecabina de la Molina el 1999 o el soterrament del tren a Terrassa el 1987, així com el perllongament de les dues capitals del Vallès Occidental, el 2015 i el 2017, respectivament.
 

L'exposició presenta material històric relacionat amb la companyia, com bitllets o abonaments Foto: Marc Solé


La mostra està formada per sis blocs temàtics, que volen donar una perspectiva completa de les circumstàncies, modificacions i progrés que ha patit la companyia en els seus quaranta anys de vida. En aquesta direcció, s'hi mostren els orígens, el naixement, la seva relació amb el turisme i la muntanya, les línies del Vallès i el Llobregat, la línia entre la Pobla de Segur i Lleida i el present i futur de la companyia.

L'exposició "40 anys de creixement" va ser presentada al Palau de la Generalitat , coincidint amb l'acte oficial de commemoració dels 40 anys de FGC. Més tard va ser exposada al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, i ara arriba a Terrassa, on s'hi estarà fins al 3 de maig abans de passar per poblacions com Ripoll, Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola del Vallès o la Pobla de Segur.
 

La mostra aporta un ampli recull de fotografies de moments que han marcat un abans i un després a FGC. Foto: Marc Solé


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

L'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat va néixer el 5 de setembre de 1979 per assumir la gestió de les xarxes de ferrocarril que l'Estat acabava de traspassar al Govern català. Avui en dia, l'empresa dóna feina a 1.900 persones i el 2019, els seus trens van tancar l'any havent transportat 91,1 milions de persones, 66 dels quals a la línia Barcelona-Vallès.

Actualment, FGC és la companyia ferroviària europea més variada, ja que gestiona línies suburbanes (Vallès i Baix Llobregat), línies de mercaderies (ramals de Manresa i Port de Barcelona), línies de cremallera (Montserrat i Núria), remuntadors i funiculars.