Terrassa estudiarà l'impacte del canvi climàtic en la salut de les persones

MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya han signat un conveni de col·laboració per estudiar com afecten les incidències climatològiques a la salut

Signatura del conveni entre MútuaTerrassa i el Meteocat.
Signatura del conveni entre MútuaTerrassa i el Meteocat. | Cedida
Nació
26 de juliol de 2023, 13:35
Actualitzat: 16:06h
El canvi climàtic està afectant la nostra manera de viure i també afecta la nostre salut. Però quin és l'impacte real que té la incidència dels canvis en les condicions meteorològiques a la salut de les persones? Ara, un conveni signat aquest dimecres al matí entre MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Politècnica de Catalunya, permetrà conèixer de manera real, quin és l'impacte. 

És la primera iniciativa d’aquestes característiques i envergadura d’arreu de l'estat espanyol i una de les pioneres a nivell internacional i té per objectiu extreure indicadors científics que permetin anticipar-se i incidir en la millora de la salut de les persones que presenten malalties cròniques comuns.

I és que les malalties cròniques representen un dels principals problemes de salut arreu del món, i les persones que les pateixen tenen una major fragilitat i, per tant, poden ser més vulnerables als efectes del canvi climàtic. Tot i que aquest fenomen genera un elevat impacte social i cobertura mediàtica, la seva relació amb les malalties cròniques està poc
estudiada
i la literatura científica en presenta escassos exemples. 

Per fer l'estudi, el Servei Meteorològic de Catalunya subministrarà a MútuaTerrassa totes les dades meteorològiques necessàries per a l’estudi, gràcies a la densa xarxa d’estacions meteorològiques -gairebé 200- que gestiona arreu del país. 

El conveni signat contempla dur a terme dos estudis. Un d'ells tindrà un enfocament retrospectiu, en el marc del qual s'analitzaran les dades sanitàries i climàtiques dels darrers 15 anys amb tècniques de Big Data i Intel·ligència Artificial. Això permetrà definir les persones i malalties més susceptibles al canvi climàtic, així com les circumstàncies meteorològiques amb major impacte en la salut. 

En el segon estudi, s’acompanyaran grans grups de pacients i s’integrarà informació clínica, mediambiental i climàtica. D'aquesta manera, es generarà una eina tecnològica que permetrà adaptar el sistema sanitari al canvi climàtic generant recomanacions anticipades per a pacients, professionals de la salut, i gestors de salut.