Unnim ja prepara la fusió a tres

La sortida de Caixa Girona del projecte afectarà els terminis per a l'aprovació definitiva de la fusió que era prevista per aquest mateix dimecres

Publicat el 10 de març de 2010 a les 18:42
Les presidències i les direccions generals de les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa proposaran als respectius Consells d’Administració reformular l’actual projecte de fusió, que quedarà circumscrit a Caixa Manlleu, Caixa Sabadell i Caixa Terrassa.

Aquesta decisió s’ha pres després que el Consell d’Administració de Caixa Girona decidís ahir a la nit no aprovar el Pla d’Integració de les quatre entitats, una vegada introduïts uns darrers ajustos al seu contingut a requeriment de l’organisme supervisor. Aquest Pla d’Integració, que complia amb tots els requisits de l’organisme del FROB i de la Comissió Europea, estava previst que avui es portés a l’aprovació de la Comissió Executiva del Banc d’Espanya.

La decisió de Caixa Girona de sortir del projecte afectarà als terminis previstos per a l'aprovació definitiva del projecte de fusió, tot i que esperen que els canvis en el calendari siguin els menors possibles, segons fonts de Caixa Terrassa.

La sortida de Caixa Girona també afectarà els plans previstos de tancaments d'oficines i prejubilacions, que seran menys.

Els Consells d’Administració de les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa han aprovat unànimement aquest Pla d’Integració, que mantenia totes les seves magnituds i aspectes bàsics, tot i algunes modificacions i ampliacions de caràcter tècnic que s’hi havien introduït.

El projecte de fusió en què es va treballar inicialment, quan les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa van acordar emprendre la integració, se sustenta en una bona base per poder reorientar de forma immediata el procés, amb un nou Pla, que haurà de conduir a la constitució de la nova caixa d’estalvis catalana, que operarà amb la marca Unnim, com es va anunciar recentment.

Així, es recupera el model i el projecte inicial que el juliol del 2009 els Consells d’Administració van donar llum verda per al seu desenvolupament. En aquests sentit, es preveu que en pocs dies es puguin adaptar tots els
aspectes comptables, financers i jurídics, amb la finalitat de presentar properament el Pla d’Integració i tota la documentació a l’aprovació de la Generalitat i del Banc d’Espanya.

Unnim remarca enun comunicat que “des del principi, la iniciativa de fusió de les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa (abans de la incorporació de Caixa Girona) ja compta amb el ple suport de la Generalitat de Catalunya i del Banc d’Espanya, que al seu dia ja va considerar que el projecte té una dimensió adequada davant la nova situació del mercat financer i els reptes de futur en què s’enfronten les entitats financeres dins del nou marc econòmic general”.

Un volum d’actius de gairebé 30.000 milions d’euros
Tot i la sortida de Caixa Girona, Unnim mantindrà una dimensió important, de gairebé 30.000 milions d’euros en el total d’actius, xifra que se situa en l’onzè lloc dins del rànquing actual de les quaranta-cinc caixes de l’Estat espanyol. Pel que fa a la inversió creditícia, el saldo total de les tres caixes, al tancament de desembre del 2009, se situa en 21.400 milions d’euros, en el lloc dotzè del rànquing de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis.

En els propers dies es redefiniran de nou els ajustaments de plantilla i de xarxa d’oficines de la futura caixa, com també el volum de recursos que es sol·licitaran al FROB, que se situaran de l’ordre d’uns 350 milions d’euros.

Les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa presenten un elevat nivell de solvència, amb un total de recursos propis de 2.390 milions d’euros. Els coeficients de solvència de les tres entitats estan entre l’11,2% i el 13%,
significativament per damunt del mínim del 8% que estableix el Banc d’Espanya.

El model del projecte de fusió es manté en tots els seus termes de territorialitat i d’arrelament als seus territoris històrics des del punt de vista econòmic, financer i social. Serà especialment significativa l’estructura descentralitzada de l’Obra Social, amb la constitució de Consells Territorials a Manlleu, Sabadell i Terrassa per impulsar, administrar i fer un seguiment en els territoris tradicionals de la política de suport a les obres pròpies, de proximitat a les entitats i d’atenció de projectes d’interès específics de les diferents zones.

“Les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa tenen la ferma decisió de reprendre el projecte de fusió, i constituir un nou grup financer i social, competitiu, sòlid i eficient, que alhora respecti i potenciï els valors de territorialitat i de proximitat, amb un fort compromís de servei a les famílies i a les empreses”, segons el comunicat.