Cervera es converteix en la capital lutier del sud d'Europa

La 20a edició de la fira destaca una peça única d'un reconegut violoncel·lista català

Un lutier exposa instruments durant la 20a Fira de Lutiers de Cervera
Un lutier exposa instruments durant la 20a Fira de Lutiers de Cervera | Anna Berga
Redacció
17 de juliol del 2024
Actualitzat el 19 de juliol a les 11:34h

Aquest dimecres, Cervera ha esdevingut el centre del món lutier del sud d'Europa amb la celebració de la 20a edició de la Fira de Lutiers. Al llarg del dia, els passadissos de la Universitat han acollit dotze tallers d'artesans, provinents majoritàriament de Catalunya i altres regions d'Espanya, amb la presència de dos tallers francesos. La fira ha tornat a la la Universitat de Cervera després que l'edició anterior es celebrés a l'escola Jaume Balmes a causa d'obres a l'edifici universitari.

Els tallers artesans mostren al públic instruments i altres elements relacionats amb la música, amb una destacada presència de lutiers d'instruments de corda fregada com violins, violes i violoncels.

Aquest any, la fira ha posat el focus en l'arc, oferint als visitants una exposició destacada. Entre les peces més notables, es pot veure un arc de violoncel creat per Joseph Arthur Vigneron (pare), el qual va pertànyer al reconegut violoncel·lista Josep Trotta, figura rellevant a Barcelona durant la primera meitat del segle XX.

Estefania Balcells, directora artística de la Càtedra Emili Pujol, ha subratllat la singularitat de la fira, destacant que és l'única del sud d'Europadedicada al món lutier. Balcells ha remarcat que, a més de ser un espai on els artesans mostren els seus treballs, també és un "punt de trobada" per a aquest sector. Sobre la temàtica d'enguany, ha indicat que l'instrument per si sol té molt nom, però sense l'arc no sona, per tant, és imprescindible. Ha explicat que els arcs han evolucionat al llarg del temps, passant de ser més curts en l'època barroca als més llargs actuals, amb una creixent importància del pes i la qualitat dels materials utilitzats.

La Fira de Lutiers forma part de les activitats de la Càtedra Emili Pujol, que enguany compta amb la participació de 170 alumnes. A més de l'exposició i els tallers, la fira inclou una visita guiada, una píndola informativa sobre què cal saber abans de comprar un arc i una xerrada sobre 'La construcció i l’evolució de l’arc'. La jornada culminarà a la tarda amb el tradicional concert dedicat a la Fira de Lutiers en el marc del Festival. Amb aquesta edició, Cervera reafirma la seva importància en l'àmbit lutier, atraient tant professionals com aficionats d'arreu del continent.