L'economia de les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran va créixer el 2023, però a un ritme més moderat que la mitjana catalana, amb increments del 2,1% i el 2%, respectivament, per sota del 2,9% del valor afegit brut (VAB) català. Segons l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, elaborat pel catedràtic Josep Oliver, aquest creixement va estar impulsat pel sector serveis, especialment pels serveis privats personals, i les manufactures, mentre que la construcció va destacar especialment a les zones de muntanya.
Amb tot, el catedràtic Josep Oliver preveu que l'economia de la demarcació de Lleida creixi enguany per sobre del 3% i, per tant, "tanqui ja el cicle pandèmic" d'entre el 2019 i el 2023 i que comprèn la crisi de la Covid, i la posterior inflació i l'augment dels tipus d'interès, a més dels efectes de la guerra a Ucraïna. Així, es preveu que aquest 2024 l'Alt Pirineu i Aran recuperi els registres d'abans de la pandèmia, mentre que Ponent ja va superar aquests registres en un 1,1% el 2023.
La sequera afecta el sector primari
La sequera durant el 2023 va impactar negativament en el sector primari de la zona, amb una caiguda del 16,1% a Ponent i un 20,1% a l'Alt Pirineu i Aran, arrossegat per la forta caiguda de l'agrícola (-21,8 %) i la menor contracció del VAB ramader (-9,3 %). També l'increment dels preus de les primeres matèries i l'energia han frenat un creixement en algunes zones de la demarcació de Lleida. Tot i això, a la Plana ja ha superat els nivells pre-pandèmia (1,1%), mentre que les comarques de muntanya encara es troben un 2,8% per sota.
En el context de la moderació del 2023, els resultats sectorials han estat força diversos, amb una notable frenada dels serveis (creixement del 3,1%, lluny de l’extraordinària alça del 2022, del 9,5%); un augment notable de la indústria (3,5%), lluny de la caiguda del -1,6% del 2022; la construcció que s'alenteix (1,8%), lluny del 5,4% del 2022; i el primari es contreia amb força (-17,6%) per sobre la caiguda del 2022 (-9,2%). Això reflexa un canvi destacable a la dinàmica dels grans sectors productius com són els serveis i la indústria.
La millora de l'activitat industrial el 2023 al Pla de Lleida (1,9 %) és el resultat de l’avenç de les manufactures (1,5 %), que aporten el gruix de l’activitat del sector (més del 86 % del VAB). A les manufactures, les principals branques varen mostrar resultats diversos en VAB: creixement del 4,9 % en maquinària i equips, augment del 4,7 % en metal·lúrgia, productes metàl·lics i del 0,8 % en fusta i paper i arts gràfiques, mentre que van caure (-0,3 %) altres productes minerals no metàl·lics i (-0,9 %) les indústries alimentàries.
Oportunitats amb la fibra òptica
L’expansió de la fibra òptica podria fomentar el desenvolupament de noves activitats manufactureres i de serveis en àrees tradicionalment poc industrialitzades, segons Oliver. "És possible que l'extensió de fibra òptica arreu de Catalunya permeti obrir àmbits que fins ara estaven tancats", ha expressat.
Comarques amb més creixement
Les comarques amb un major augment econòmic el 2023 van ser el Segrià (3,7%), el Pallars Sobirà (3,5%) i la Val d’Aran (3,1%), mentre que el Pla d’Urgell, la Noguera i la Segarra van experimentar descensos.
A les comarques de Muntanya e creixement del terciari el 2023 fou el resultat d’una alça del 2,3% dels serveis privats personals (un 49 % del VAB) i de la més intensa millora de la resta dels privats (3,2 %), mentre els col·lectius avançaren prou (3,1 %). Aquesta dinàmica es va traduir en resultats
positius en el mercat de treball: l’augment agregat del 4,1 % de l’afiliació als serveis.